VRC Pro – virtuální RC závody

Michal Pulscak


""

Nadšencům v oboru RC modelů aut jistě netřeba představovat nejznámější a nejpropracovanější produkt pro „virtuální“ trénink a závody s RC modely aut. Je jím VRC Pro, následovník původního Virtual RC simulátoru, prodávaným též pod značkou Kyosho VRC. Program má za cíl co nejvěrněji simulovat fyziku pohybu RC aut v závislosti na povrchu a nastavení podvozku. K velmi reálnému dojmu napomáhá možnost ovládání Vašim skutečným RC vysílačem. Modely se chovají k nerozeznání od těch skutečných, a navíc máte možnost využít všech funkcí moderních RC souprav, jako jsou Expa, trimy, Dual Rate, ABS a další. Co je ale nejdůležitější, případná poškození při kolizi ani spotřební materiál, palivo, pneumatiky atd. Vás nestojí ani korunu! Nemluvě o tom, že se tento koníček stane dostupným i těm, kdo nemají snadno dostupný odpovídající model nebo trať. Samozřejmostí je časomíra, takže máte jedinečnou možnost trénovat průjezdy ideální stopou, testovat různá nastavení podvozku nebo RC soupravy a efekt se ihned projeví na chování modelu na dráze i na výsledném čase. Je to skutečně špičkový software, který využívají k pilování techniky jízdy i světová esa RC aut.

""

Původní Virtual RC simulátor nahradila v září 2011 nová verze VRC Pro. Přinesla mnohá vylepšení, nejmarkantnější bylo přidání Offroad modelů a tratí. Nová verze samozřejmě znamenala mnoho práce pro vývojáře, a proto se změnila i cenová politika celého produktu. Byla zpoplatněna i zkušební trial verze a zavedeny časově omezené licence, což přineslo citelné zvýšení nákladů pro modeláře. Není divu, že jich řada zůstala u původního Virtual RC, a jezdila si vesele zdarma dál. To se samozřejmě nelíbilo autorům, a proto našli rozumný kompromis. Vrátila se možnost „Free-To-Play“ tj. vyzkoušet aplikaci úplně zdarma a bez časového omezení! Máte tak k dispozici prakticky všechny kategorie vozů a tratí, které simulátor nabízí, vždy jeden základní model v kategorii. Další tratě, modely a tuning je už placený. Navíc máte možnost zdarma využít i server pro sdílení a ukládání dat, vytvořit si vlastní profil a využívat nepřeberné možnosti statistik, vyhodnocení a komunikace s RC komunitou z celého světa. To je skutečně velkorysá nabídka!

""

Jestliže stále váháte, zda produkt stojí za vyzkoušení, pojďte se podívat podrobněji, cože vlastně tento nejen simulátor obsahuje. Abyste se vůbec dostali k downloadu produktu, musíte se zaregistrovat na portálu http://www.vrcworld.com/. Tím získáte svůj profil a přístup do všech databází. Tyto profily slouží nejen k Vašemu stručnému představení, můžete zveřejnit zajímavá videa, fotky, poznámky a tipy k nastavení, začlenit se do virtuálních klubů, které pro své členy pořádají lokální závody. Snadno si přidáte do přátel i skutečné kamarády, s kterými se můžete kvůli vzdálenosti potkat jen občas na reálných soutěžích. Také se můžete mrknout, kdo co nejraději jezdí, a jak je úspěšný. To je také jeden z největších plusů simulátoru. Každý jezdec tu má velmi podrobné statistiky, historii účasti na seriálech, jednotlivých závodech i samostatné časovky. Každý jen trochu slušnější úspěch a pokrok je bodován a odměněn řadou ocenění v různých oblastech, od samotných časů na kolo, umístění v závodu, jízdu bez kolizí, sociální aktivity a spoustu dalších. Velká část z nich se vztahuje ke konkrétní kategorii nebo trati, takže je skutečně obrovský prostor pro neustálé budování kariéry. To se stane pro řadu pilotů velmi chytlavé a zajistí zábavu a motivaci na hodně dlouhou dobu. Tyto úspěchy lze samozřejmě porovnávat nejen mezi členy klubů, ale i mezi kategoriemi, tratěmi a lidmi z celého světa. Možnosti filtrování jsou veliké. Každý si najde to, co ho baví a zajímá nejvíce. Je také výborně vyřešena různá výkonnost jezdců. V závodě jste vždy zařazeni do výkonnostně srovnatelné skupiny, takže ani začátečníci nemusí mít strach, že se budou motat do cesty těm zkušenějším.

""

Následně můžete přejít k samotné instalaci produktu. Nejde o žádného drobečka. 1,6GB dat je vážně dost. Uvědomte si ale, že jde o značně propracovaný simulátor ve 3D. Můžete využít veškerých vizuálních efektů jako v současných akčních hrách, takže je to prostě daň dnešní době a nárokům zmlsaných uživatelů. Velký objem dat a prodloužení doby naběhnutí hry, přepínání mezi okny depa a trati, kategoriemi aut a tratí je také jediné mínus programu. I při starším PC ale není čekání nijak drastické a dá se na to zvyknout. Samotný program nabízí několik režimů jízdy: volný měřený trénink, časovku s uložením výsledků, oficiální závod a Multiplayer. K dispozici máte 4 Onroad a 4 Offroad tratě, v placené verzi ale přes 50, včetně kopií těch nejznámějších na světě. Koupit si můžete třeba jedinou oblíbenou dráhu, nebo jediný oblíbený model, nemusíte platit nic navíc! Z modelů máte k dispozici měřítka osmin, desetin i dvanáctin ve verzích elektro i nitro dále členěné na Open a Spec – po česku Stock :o) Z Offroadů se můžete těšit na desetinové Short Course trucky 4WD Elektro i Nitro, opět Open a Stock. Problém není ani drift, i na ten vývojáři mysleli a je na něj připraven speciální polygon.

""

Výsledky Vašich jízd mimo volného tréninku se ihned automaticky přenášejí a ukládají do Vašeho profilu jezdce. Další důležitou oblastí a možností simulátoru je nastavení podvozku. Kdo zná původní VRC ví, že již tehdy bylo nastavení velmi detailní a hlavně funkční. Obsahuje přesně ty nastavovací prvky, jako skutečné modely RC ale především se vliv každého nastavení patřičně projeví na chování modelu. Kdo si tedy není přesně jist, jak konkrétní změna zapůsobí, snadno si to může během několika vteřin vyzkoušet na trati. Model se tak dá přizpůsobit jezdeckému stylu každého pilota a při troše trpělivosti i podstatně vylepšit dosahované časy. I tady je ale rozdíl, zda máte jen trial verzi, kde je jen základní nastavení. To je pro začátek vhodnější, zbytečně nekomplikuje první seznámení s modely. Kdo má však vyšší ambice, ten se bez příplatkových sestupových možností neobejde. Ani v reálném závodění nejsou ty nejlepší komponenty zadarmo…

""

Na výchozí obrazovce ještě najdeme přepínání tratí, na které chceme jezdit, podrobné nastavení simulátoru, zvuků, grafiky, pohledů kamer a dalších detailů. K ovládání můžete použít dokonce i klávesnici, libovolný běžný herní ovladač, nebo přes USB redukci i Váš RC vysílač. K dostání je provedení s připojením do přijímače, nebo přes tzv. „DSC jacka“ do vysílačů, které jsou jím vybaveny. Redukce přijde na cca 200 korun, což je jistě dobrá investice, když si uvědomíme, že získáte další možnosti nastavení na Vašem rádiu, na které jste zvyklí.

""

Při prozkoumání tvůrců se dokonce dozvíme, že se na vývoji podílí i krajánci z Čech a Slovenska. To skutečně potěší, je vidět, že i v tak malých zemích se najdou velmi šikovní lidé, co dokáží vytvořit produkty světové úrovně. Nyní už se ale nezdržujte, a běžte na tu registraci. VRC Pro je jedinečná příležitost, jak vstoupit do světa RC soutěží, něco se naučit a přitom nemusíte platit ani korunu!

""

Na brzkou viděnou v některém z českých virtuálních RC klubů, třeba ten náš ;o) RC Auta Liberec. Je určen nejen pokročilým, ale i začátečníkům a má za cíl pořádání klubových soutěží a vzájemnou pomoc při zvládnutí simulátoru a RC aut. Máte-li jakýkoli dotaz, neváhejte mne kontaktovat přímo na VRC, nebo zde.

Videa ze simulátoru zde: http://www.youtube.com/user/VRCPromotion

Přeji hodně úspěchů a dobré adrenalinové zábavy ;o)