Určice Cup 8.6.2013

Karel Martinec


Na dráze v Určicích je to jediný závod, který se jede v letním období v kategorii 1:18 a 1:24 v České republice. A dovolil bych si říci, že jako jeden z mála na této zeměkouli.

Pan Matějka pro nastávající závody zabetonoval smyčku časomíry přímo do dráhy.

Tak už nebude smyčka hyzdit nad tratí tuto krásnou dráhu. Při příjezdu pan Matějka vysával dráhu od nečistot. Takový servis nikde snad ani nenajdete. Rovněž už byly připraveny stoly, židle a rozvody elektřiny. Když k tomu přidám opékané klobásy, párky, kafe, pití, zmrzlina a možnost si zaplavat v krytém bazénu, no prostě luxusní servis. Ten opravdu nikde nenajdete, pokud nepřijedete do Určic.

Chvíli po mém příjezdu přijeli i Jitka, Matěj a Michal Malíkovi. Michal přijel na tuto dráhu poprvé. O pár minut nato přijeli Nesládci a Tomáš Halász. Tomáš opět bez Adama. Adam se účastnil nějakých závodů při programování počítačů, takže to nebylo tentokrát pro nemoc. Zato Lukáš Diblík přijel i s dcerou Sárinkou. Laďa Vomlel přijel sám bez Ondry a dokonce i bez Myšičků.

Opět byla otevřena kategorie 1:24. V té jel Tomáš s Lukášem. Do této kategorie byla zapsána i Sárinka s tereňákem 1:10. Byla strašně ráda, že se zúčastnila svého prvního závodu.

Michal Malík se už 3 zimních závodů zúčastnil, ale tento byl jeho první na venkovní dráze. Jitce půjčil model Tomáš a tak i ona se postavila na start do závodu.

Kategorie 1:18 se jela ve dvou skupinách po 5 jezdcích.

1. skupina

  1. Vomlel Vladimír
  2. Malík Matěj
  3. Malík Michal
  4. Malíková Jitka
  5. Blažek Matyáš

2. skupina

  1. Martinec Pavel
  2. Halász Tomáš
  3. Nesládek Petr
  4. Nesládek Mikuláš
  5. Diblík Lukáš

Kategorie 1:24 +1:10 Mini Max (jak ji nazval Lukáš)

  1. Halász Tomáš
  2. Diblík Lukáš
  3. Diblíková Sárinka

První jízdu osmnáctek druhé skupiny vyhrál Laďa před Matějem o 3 kola s nájezdem 33 kol. Velkou smůlu měl Michal, kterému vypověděla službu baterka. Byl velice zklamaný, že nemohl odstartovat do závodu.

Ve druhé skupině vystrčil „růžky“ Tomáš a nadělil Pavlovi 2 sekundy. Dobrý Tome.

V Mini Maxu jeli bráchové Tom a Lukáš na pohodu a sekundový rozdíl byl při dojezdu do cíle.

Ve druhé jízdě už Michal zajel 19 kol. Teprve se sžívá s dráhou. Matěj stáhl jedno kolo na Láďu, ale o 2 kola rychlejší. Rovněž dobrý výsledek.

Pavel nasadil zdrcující tempo a počtem 40 kol dal všem jasně najevo, že chce získat podruhé stupeň nejvyšší. Mikuláš dojel se ztrátou 2 kol a Tomáš se 3 koly. Petr s Lukášem jedou dvojkolky a tak není divu, že zajíždí menší počet kol jak první tři jmenovaní. Handicap jedné nápravy je tu znát.

Matěj si zopakoval výsledek z druhé jízdy. Matyáš už podruhé zajel 27 kol, rovněž zlepšení. Jitka se snaží držet tempa Michala, aby nebyl poslední. Pavel si hlídá nejlepší výsledek a v poslední jízdě dojíždí ve stejném kole jak Tomáš, který tuto poslední kvalifikační jízdu vyhrává. Mikuláš se ztrátou 2 desetiny sekundy za Pavlem.

Po kvalifikačních jízdách následovala přestávka na oběd. Jitka s Michalem vzali útokem bazén. Voda měla 20°C. Po obědě se osvěžil i Laďa. Na Jitku tak nezbyla klobása a tak musela čekat, než ji pan Matějka udělá další. Mezitím jsem zpracoval výsledky a pojedl zřejmě Jitčinu klobásu. Vždy čekám, až pojí závodníci.

Počasí přeje, i když je slyšet jak hřmí. Někde na severu mohlo snad sprchnout. Nám se to zatím vyhýbá. Krásné slunné počasí na opalování.

Pokračujeme finálovými jízdami.

1. skupina

  1. Vladimír Vomlel
  2. Malík Matěj
  3. Blažek Matyáš
  4. Malíková Jitka
  5. Malík Michal

2. skupina

  1. Martinec Pavel
  2. Halász Tomáš
  3. Nesládek Mikuláš
  4. Nesládek Petr
  5. Diblík Lukáš

První finálová jízda a Laďa vyhrává druhou skupinu s počtem 32 kol. Druhý Matěj se ztrátou 2 kola a třetí Matyáš celkovým počtem 26 kol. Jitka o kolo před synem Michalem, který najel 19 kol.

  1. první skupině Pavel zabral za plyn a se 40 koly a dojezdem 4 sekund jasně vyhrál před druhým Mikulášem se ztrátou 2 kol. Čekám, jestli se Pavlovi podaří zajet 41 kol, ale nepředbíhejme.
  2. kategorii mini jezdí na pohodu z jízdy Tomáš s Lukášem. Mezi nimi jezdí Sárinka a občas na sebe i počkají. Není tedy s podivem, když je mezi nimi v cíli 9 tisícin sekundy rozdíl.

Mezi jízdami je větší pauza. Matěj se stará o 3 auta a má přitom jen jednu nabíječku. Pavel mu vypomáhá s nabíjením. Tomáš má v modelu jiné konektory a tak Jitce musí nabíjet baterii Tomášova nabíječka. Je to o to složitější, nebo Tom jede 2 kategorie.

Ve druhé finálové jízdě Laďa najíždí 33 kol. Všichni ostatní si vylepšili své nájezdy. Matěj se zlepšil, najel o 2 kola více, ale i přesto skončil za Laďou. Matyáš najel 29 kol a dojel na třetí pozici. Jitka s Michalem najeli 20 kol.

Pavel si kontroluje první pozici a na zajetí 40 kol mu chybí 1.185 sekund. Druhý Tomáš o kolo zpět. Mikulášovi chyběla necelá sekunda, aby zajel 38 kol jak Tom. Petr s Lukášem 34 kol.

Ve třetí jízdě pro poruchu stojí Matyáš, než mu Petr opraví model. Matěj tentokráte pouze 30 kol. Zato Michal se zlepšil, když jsem mu po druhé jízdě huboval. A pomohlo to. Michal se zlepšil o 5 kol. Pavel si dal nové obutí a ty mu vůbec nedrželi. To stačilo jen na druhé místo. Tomáš se zlepšil a zajel 39 kol.

Poslední jízdu jsem musel urychlit, neboť hřmělo poměrně docela blízko a hrozilo, že bychom nestihli dokončit závod.

Laďa si v klidu užíval závodu a držel tempo. Nájezd 33 kol. Teď už jen čekat, jak zajede Lukáš. Matěj opět 30 kol. Matyáš si nájezdem 28 kol přijíždí pro celkové 8. místo v závodě. Michal opět dobrý výsledek – 23 kol.

Pavel si na poslední jízdu ponechal stejné obutí, jak v předchozí jízdě. Asi už byli zajeté. Nakonec bojoval o nejlepší výsledek v závodě. Pouhých 24 tisícin sekundy chybělo na 41 kol v závodě. V poslední jízdě vytvořil bestlap s nájezdem 8.621 sekund na kolo. Když se podíval na výsledky, tak naštvaně pohodil vytisknuté výsledky. Snad příště se pokusí zajet 41 kol, ale to až v dalším reportu z Určic. Tomáš potvrdil, že mu dráha v Určicích sedí a že jeho výkonnost stoupla. Na Mikuláše tak zbylo pouze 3. místo. Lukáš zajíždí pouze 33 kol a v součtu jízd ho předběhl Láďa, když byl o 17 sekund rychlejší se stejným součtem kol.

Na vyhlášení se nikomu ani nechtělo, neboť svítilo slunko a bylo poměrně vedro. Návrh, aby proběhlo vyhlášení v depu, jsem neakceptoval, i když jsem o něm uvažoval.

Na konci vyhlášení výsledků jsem udělil 3 ceny pro juniory. První místo si zasloužila Sárinka, protože byla nejmladším účastníkem závodu. Na dalším místě jsem vyhlásil Michala za jeho první jízdu v Určicích a Matyáše, který si za snahu určitě nějakou tu cenu zaslouží.

Další závod v Určicích je naplánován na neděli 14. července. Snad přijedou i další jezdci, kteří se účastní jiných závodů, jako je například Tátoš. Nebo i ti, co jsou v sobotu pracovně vytíženi.

Výsledky z tohoto závodu najdete ZDE.

Poděkování patří panu Matějkovi za přípravu závodu , dále Jitce a Pavlíně za pomoc při hlídání malé Sárinky.

Celou fotogalerii najdete zde: http://rcejunkove.cz/index.php/clanky/457-2013-06-08-urcice-cup