2013.05.26 – Určice Cup

Karel Martinec


Majitel dráhy pan Matějka a všichni účastníci souhlasí s navrhovanou změnou. Sobotní závod je tedy zrušen a přesunut na neděli. Ještě v sobotu jsem se byl podívat na GTečka do Otrokovic. Tam se jel seriál Le Mans, který pořádal Roman Krejčí. Závod byl bohužel předčasně ukončen vzhledem k lijáku, který se snesl na otrokovickou dráhu.

V neděli vyrážím s Pavlem a manželkou směr Hulín, kde nabírám do auta Matěje a pokračuji směrem na Určice. Počasí přeje, neboť svítí sluníčko. Teplota skoro na bodě mrazu. Tři stupně nad nulou!!! No to je síla na konci května!!!

Přijíždím jako první a hned po mě přijíždí další účastníci závodu. Já rozbaluji časomíru a Pavel s Matějem své depo. Počasí nám vychází, teplota stoupá. Pofukuje studený vítr. Mám rád studenější počasí, ale přesto jsem se oblékl. Ondra v kraťasích!!! Pokud svítí slunko, tak je i teplo. V 10 hodin po rozpravě startujeme závod. Ten dnešní je tak trochu vyjímečný. Na určické dráze budou dnes poprvé startovat i jiné modely než 1:18. Lukáš Diblík, Tomáš Halász a Milan Parák budou prohánět modely v kategorii 1:24Expert. Minimální počet 3 vozů na dráze je tak splněn. K tomu se přidalo ještě 9 vozů kategorie 1:18. Dvojkolky a čtyřkolky jeli společně. Pan Matějka dráhu opatřil novým nátěrem a celou pospravoval po kruté zimě, která dala dráze zabrat.

Některým vozům se rychle sjížděli mechy. Ale vzhledem k novému povrchu, který má zvýšit přilnavost, je to pochopitelné. Dvojkolkám bude tedy vůz na trati více držet, a mělo by se částečně smazat manko vůči druhé nápravě, které není poháněná. Vůz má i jiné jízdní vlastnosti.

Do kvalifikačních jízd se startovalo v tomto pořadí.

Kategorie 1:18

Skupina B

  1. Myšička Martin
  2. Parák Milan
  3. Vomlel Ondřej
  4. Malík Matěj
  5. Blažek Matyáš

Skupina A

  1. Martinec Pavel
  2. Nesládek Petr
  3. Diblík Lukáš
  4. Halász Tomáš

Kategorie 1:24 Expert

  1. Diblík Lukáš
  2. Parák Milan
  3. Halász Tomáš

V kategorii 1:18 si nejlepší výsledek zajel Pavel Martinec před Tomášem Halászem. Stejný počet kol, ale Tomáš byl přeci jen o 11 sekund pomalejší. Pavel přitom zajel v kvalifikaci bestlap s časem 8.6 sekund na jedno kolo. Na start do finálovek ze 3. místa se postavil Lukáš Diblík a hned za ním Ondra Vomlel. Petrovi Nesládkovi technika stávkovala a tak startoval ve finálovkách až z 5. místa. Za ním dále Martin Myšička, Matěj Malík, Matyáš Blažek a Milan Parák. Milan neměl doma čas si model připravit, a tak se rovněž potýkal s technickými problémy.

V kategorii 1:24 byl Milan ale připraven. Kvalifikační jízdy vyhrál s náskokem 2 kola a tak startoval z první pozice. Ze druhé pozice odstartoval Tomáš a ze třetí Lukáš.

Ve finálovkách Pavel nenechal nikoho na pochybách, kdo bude letos kralovat v Určicích a všechny 4 jízdy s přehledem vyhrál. Bestlap časem 8.532 byl nejlépe zajetým kolem. Tomáš taky potvrdil, že mu druhé místo rovněž patří, když dojel 4x na druhém místě. Třetí dojel Martin, který startoval ve skupině B. Svůj výsledek si zlepšil, když dostal jeho model nové obutí. Ondra Vomlel zaostal za Martinem o 2 kola. Což v součtu jízd není moc. Na Lukáše Diblíka jedoucí s dvojkolkou zbylo 5. místo. Dvojkolky nelze srovnávat se čtyřkolky. Takže vynikající výkon. Matěj Malík o 2 kola najel víc, jak Petr Nesládek z další dvojkolkou. Petr mě rovněž technické problémy. Junior Matěj Malík byl ale určitě nadšen, když porazil Mistra republiky. Na 8. místě skončil junior Matyáš Blažek, který mě překvapil svým vzhledem, když svou dlouhou hřívu na hlavě hodně zkrátil. Milanu Parákovi zbylo jen 9. místo. Problémů bylo víc než dost, ale Milan si to vynahradil v kategorii 1:24, kde s přehledem a náskokem 3kol na druhého Tomáše vyhrál. Lukáš dojel na 3. místě. V poslední jízdě této kategorie začalo poprchat. Nicméně tato jízda byla dokončena.

Nakonec bylo dobře, když se závod přesunul ze soboty na neděli. Domů jsme se vraceli profouknutí, ale spokojeni. Na dráhu k panu Matějkovi osobně jezdím velice rád, protože se tu schází prima parta lidí. Nejde ani tak o vítězství, jako o krásný den strávený s přáteli a dobře se pobavit.

Panu Matějkovi děkuji za opravu a nátěr dráhy, který bylo po zimě nutné provést. Rovněž tak za občerstvení, o které se nám staral.

Výsledky z tohoto závodu najdete ZDE.

Další závod na určické dráze je plánován na sobotu 8.6.2013. Přihlášky najdete na našem přihláškovém systému ZDE.

Další foto na naší stránkách: http://rcejunkove.cz/index.php/clanky/456-2013-05-26-urcice-cup