Třetí díl seriálu KS-Challenge

Tomáš Bečvář


Dne 25.5.2013 proběhl třetí díl letního seriálu KS-Challenge. Tentokrát seriál zavítal na trať v Louce u Litvínova. Do startovního pole opět promluvila negativní předpověď počasí, a tak se nakonec sešlo pouze 23 závodních speciálů.

Odvážlivcům se nakonec štěstěna a hlavně příroda naklonila přívětivou tváří. Počasí tak nechalo odjet kompletní závod.

 

Po ranní rozpravě bylo následující rozlosování. V kategorii 1/10 2WD byli 3 jezdci plus junior Viktor Vyhnálek s buggy 4WD. Kategorie 1/8 Buggy IC měla 7 jezdců a tentokrát nejvíce obsazená kategorie 1/8 Buggy Elektro přivítala nastartuj 12 jezdců.

 

A jak vše probíhalo?

 

Třikrát kvalifikační jízda na pět minut ve všech kategoriích. Finále pak 3x na pět minut pro 1/10. Třikrát deset minut pro 1/8 Buggy Elektro. Vrcholem závodu se pak stalo finále 1/8 Buggy IC na „45“ minut.

 

Kvalifikace:

1/10 2WD:

Již od první jízdy bylo jasné, že se o první místo bude rozhodovat mezi Petrem Vyhnálkem a juniorem Nikem Bečvářem. První kvalifikaci ukořistil Petr před Nikem. Druhou a třetí si pro sebe urval Nik (druhou jízdu Petr pro technickou závadu nedokončil). Stabilní jízdu předváděl další junior Viktor Vyhnálek, když  obsadil třikrát třetí místo (v druhé jízdě však také urazil kolo, a tak měl mechanik Petr co dělat při opravě dvou strojů). Smůlu měl pak Honza Blahovský když do první jízdy zapomněl mechanik dát čip. Druhou jízdu dokončil na druhém místě. Do třetí jízdy sice nastoupil, ale při nahazování modelu na dráhu došlo k jeho poškození. Do finále tak šel první Nik před Petrem, Viktorem a Honzou.

1/8 Buggy Elektro:

Zde nenechal nic na náhodu Vašek Turek a po dvou prvních místech tak již nemusel absolvovat třetí kvalifikaci. Na druhém místě se nakonec nájezdem 2/3/4 umístil Michal Bureš před Jikou Benešem 4/5/2  a Michalem Blahovským 3/9/3.

 

1/8 Buggy IC:

Již před startem kvalifikací bylo jasné, že na všechny jezdce čeká A finále.

Do role favorita se od první jízdy pasoval Honza Domanský s nájezdem 1/1/1. O další místo se tak úspěšně utkal Václav Turek 4/5/2 před Plamenem Sokolovem -/3/3 a Honzou Horáčkem 6/2/5.

 

Finále:

A hurá do finále. Mraky se střídají se sluníčkem a meteoradar hlásí příchod hustého deště.

Bylo tak rozhodnuto odjet dvě kvalifikace kategorií elektro. Pak super finále IC na 45 minut a na závěr dle počasí třetí kvalifikaci elektro.

 

1/10 2WD:

Od první jízdy pokračoval souboj o prvenství mezi Nikem a Petrem. První jízdu vyhrál Nik před Petrem. V druhé jízdě došlo k prohození pořadí, a tak se muselo rozhodnout v jízdě třetí. Třetí místo si zajistil Honza. Čtvrté místo zbylo na Viktora, kterého to ovšem vůbec nemrzelo, protože byl hodnocen samostatně v kategorii 4WD, kde se stal „vítězem“.

Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se třetí jízda pojede. Počasí si připravilo přepršku a skrápělo trať. Buggynáři  jsou však tvrdí chlapy, a tak se startovalo i za deště. Také proč néé. Závodníci hezky pod střechou a nasazovači to hold odnesou. Ale zpět na trať. Po odjetí prvního kola se z modelů stala hrouda bahna. S touto tratí si nejlépe poradil Nik a s přehledem si tak dojel pro celkové první místo před Petrem. V těchto náročných podmínkách si vedl skvěle i Viktor a obsadil třetí místo před Honzou.

 

1/8 Buggy Elektro:

V první jízdě A finále zabral Michal Blahovský a s přehledem ji vyhrál. Druhé místo obsadil Jiří Humpolec před Václavem Turkem. Druhé jízdě kraloval po odstoupení Vaška Turka Michal Bureš před Michalem Blahovským a Jirkou Humpolcem. Také zde nebylo rozhodnuto a tak se čekalo na třetí finále.

Ve finále B se odehrával tuhý boj mezi Radimem Drdou, Vojtou Soukupem a Mírou Kostrounem. První jízdu i navzdory několika chybám v úvodu obsadil Radim před Vojtou a Martinem Kratinou. V druhé jízdě zabral Míra Kostroun a zvítězil před Radimem. Po odstoupení Vojty tak dojel na třetím místě opět Martin. Jako čtvrtá se umístila jediná zástupkyně něžného pohlaví juniorka Natálka Kratinová. Do třetí jízdy za doznívajícího deště nastoupil pouze Radim s Mírou. Jízda se stála exhibicí. Boj se měl odehrát v posledních dvou minutách. Toho se bohužel Mírkův stroj nedočkal, a tak si Radim doplachtil pro vítězství v B finále. Zpět k finále A. ve třetí jízdě opět kraloval Michal Blahovský a zajistil si tak celkové prvenství. Druhé místo obsadil Vašek Turek, na kterého tak zbylo celkové čtvrté místo. Třetí místo v této jízdě a zároveň celkově obsadil Jiří Humpolec. Druhou pozici díky vítězství v druhé jízdě uhájil Michal Bureš.

 

1/8 Buggy IC:

A jdeme na super finále.

Jak již bylo řečeno, tohoto finále se účastnilo všech 7 jezdců. Po dohodě se jelo na 45 minut.

Od prvních kol se ujal vedení Honza Domanský a toto pořadí si podržel s přehledem i do posledního 75 kola. O druhé místo bojoval Vašek Turek s Vojtou Soukupem, Plamenem Sokolovem a Vladimírem Patočkou. Zhruba po třetině závodu však odstoupil Vašek Turek. Za zhruba dalších 20 kol ho následoval i Plamen Sokolov a boj o druhé místo se tak smrskl na boj mezi Vojtou Soukupem a Vladimírem Patočkou. Z těsné blízkosti to ještě sledoval Honza Horáček. Druhé místo si nakonec udržel s náskokem jednoho kola Vojta Soukup (67 kol) před Vladimírem Soukupem (66 kol) a Honzou Horáčkem (65 kol).

 

Závěrečné vyhlášení výsledků proběhlo v očekávání průtrže mračen. Nakonec se však počasí opět slitovalo a opět počkalo.

 

Další díl seriálu proběhne 6.7.2013 na dráze v Mostě. Podrobné informace naleznete na www.profimodel.cz.

Doufáme, že se dočkáme již letního počasí.