Fotit či nefotit na závodech RC aut?

Karel Martinec


Už se Vám někdy stalo, že vyfotíte dítě (do 15 let) na závodech, uveřejníte tyto fotky na webu a najde se člověk, který je schopen Vás zažalovat a vyhrožuje, že to bude to pro vás bude likvidační ??? Zdá se vám že píšu sci-fi, nebo že jsem požil omamné látky? NE !! Toto je skutečnost dnešní doby.

Na závodech Xray Challenge v Holešově dne 23.2.2013 jsem tak jako na jiných závodech pořizoval fotografie ze závodu. Nefotím jenom modely na dráze, ale pořizuji spíše fotky ze zákulisí. Tak se tak procházím a fotím, co mě napadne. K tribuně se jdou přichystat 2 dívky (do 15 let), na start další jízdy. Tak mě napadne, že bych si je mohl vyfotit. Zastavím je a řeknu jim, aby mě chvilku postáli, že si je vyfotím. Pořídil jsem 2 fotky, které se následně objevili na webu, na kterém uveřejňuji články ze závodů.

Hned druhý mi přijde do e-mailu dopis, kdy mě otec jedné z dívek žádá o okamžité smazání. Tento e-mail je směřovaný na předsedu našeho klubu a mě přichází v kopii.

Zde je celý text tohoto e-mailu:

Ahoj Tondo,

na http://www.rcejunkove.cz/ jsou fotky, které jsou uveřejněny bez patřičného souhlasu, žádám tedy o jejich okamžité smazání. Jedna o fotky mých dcer a také mě. Prostě nelze cokoliv vyfotit a zveřejnit to na internetu.
s pozdravem
pan X…

Nechtěl jsem dělat problémy, tak jsem se rozhodl, že fotky nesmažu, ale „začerním“ obličeje tak, abych neporušil zákon na ochranu osobních údajů nezletilých dětí. Do oválu jsem vepsal text „nesouhlas s uveřejněním na webových stránkách“. Rozhodl jsem se tak proto, aby i ostatní věděli, s jakými lidmi a názory se na závodech můžou setkat. Další den jsem měl v e-mailu dopis od druhého z rodičů, co to znamená a proč jsem u těchto dvou dívek obličeje „začernil“. Domníval jsem se, že obě dvě dívky jsou dcery pana X. Kdepak, byla jen jedna. Domluvil jsem se, že už to tak nechám, a nebudu to opravovat. Jelikož se dívkám fotky moc líbili, tak druhý z rodičů mě požádal, zdali bych mu originální fotku neposlal. Což jsem neměl problém a fotku jsem poslal. Tímto se mu ještě jednou omlouvám, že jsem „začernil“ i obličej jeho dítěte.

Který z rodičů by si nepřál mít fotku, kdy se jde jeho dítě postavit na start závodu s modelem a vysílačkou v ruce? Zatím je to jen pan X. Najde se další, který bude znepříjemňovat pořadatelům a reportérům jejich snahu o zviditelnění jejich činnosti při pořádání závodů? Doufám, že to zůstane jen v hlavě tohoto jednoho člověka a toto „myšlení“ se nerozšíří i na další lidi, kteří se zúčastňují závodů se svými dětmi.

Můj názor je takový, že pokud někdo nesouhlasí s focením, tak ať se ani na závody neregistruje a sedí doma na zadku. Bohužel zákon na ochranu osobních údajů je přísný.  Nedovedu si představit, že by např. na mistrovství republiky nikdo nemohl pořídit ani foto těch nejlepších juniorů na stupni vítězů. Když jsem jednomu ze závodníků, který rovněž nechápal úpravu fotek, toto napsal, tak byl sám zděšený a napsal „Ivošovi vynadám sám“. I když to jsou velcí kamarádi, tak to zřejmě nepomohlo.

Než jsem jel na Mistrovství republiky do Rtyně, tak jsem kontaktoval pořadatele závodu p. Zdeňka Beneše, jakým způsobem má focení na MČR ošetřeno. Ten pochopil závažnost tohoto problému a do propozic vložil následující větu: Závodník či rodič potvrzením registrace k závodu souhlasí s focením a natáčením sebe, rodič pak syna/dcery, za účelem dokumentace a propagace závodů MČR.

Jelikož se syn chtěl zúčastnit MČR, tak jsem ho musel přihlásit do klubu, který má registraci. Tímto jsme se stali i členy RC klubu Zlín. Při odsouhlasení propozic závodů HIT, jsem požadoval, aby stejná věta se souhlasem focení při registraci byla včleněna do propozic závodů.

Pan X. se ovšem organizátorům snaží vyhrožovat i soudy. Co na to říct?

Nebudu tady zveřejňovat názory lidí, kteří si přečetli, co pan X napsal. Stačí, když napíšu, že hned 2 předsedové klubu pořádající závody, by mu zakázali vstup na závodní dráhu.

Zde je původní znění e-mailu, který pan X napsal pořadateli jednoho letního seriálu závodů:

Původní text byl smazán, že nebyl schválen ke zveřenění na webových stránkách autorem e-mailu.

Na jednu stranu vyhrožuje soudy, které budou likvidační, a na druhou píše, že nemíní nikoho likvidovat. Dále píše, že si pořídí buginy a bude jezdit před barákem.

Co na to říci? Udělejte si sami obrázek o člověku, který má takovýto názor a sám pořádně neví, co chce. Nebo ví, co chce a chce likvidovat pořadatele? Dávat si podmínky co je možné fotit na závodech a možné není, je pro mě stupidní, jako někoho žalovat. Pak bude lepší, když si koupí buginy a bude jezdit před barákem. Ale musí si dávat bacha, aby ho a jeho dcery nikdo nenafotil a neuveřejnil na webových stránkách. Pak se dá očekávat, že by dotyčného zlikvidoval.

Tímto doporučuji všem pořadatelům, aby si do propozic vepsali jednu větu, tak jak se vepsala do propozic závodů MČR 1:10.

Závodník či rodič potvrzením registrace k závodu souhlasí s focením a natáčením sebe, rodič pak syna/dcery, za účelem dokumentace a propagace pořádaných závodů.

Může se totiž najít další člověk s takovýmto smýšlením a pak by to mohlo být pro lidi, co se snaží tento druh zábavy pořádat likvidační. Kvůli jedné větě si myslím, že to rozhodně nestojí za to. Lidé typového myšlení pana X si najdou určitě i zábavu doma i PC u simulátoru, kde je nikdo nebude bez jejich souhlasu fotit a zveřejňovat.

Měl by pořadatel každého závodu zveřejnit seznam osob, které je možné fotit a které jen v nějakých případech??? Pak by měl každý závodník při registraci uvést seznam, v jakých případech je ho možné vyfotit. Nebo by měl mít tento seznam přišpendlený na oděvu a nosit ho viditelně na těle??? Pokud bude na závodech třeba 50 osob (nebo i více), bude si fotograf pamatovat koho a jak fotit??? Nepřipadá vám toto stupidní???

Napište mi prosím váš názor na focení, či nefocení na závodech a uveřejňování fotek na webových stránkách. Děkuji za každý názor, byť bude negativní. Rád bych věděl, co si o tom myslíte.

Děkuji