První letní REBELS RACE 2013 v Náchodě

Zdeněk Beneš


Pro některé začaly závody REBELS RACE již v úterý v podvečer, i když déšť tentokrát zhatil možnost trénování na připravené dráze. Přesto asi deset závodníků neváhalo přijet do Náchoda, aby si společně užili večer, ten osvěžil i tradiční náchodský ohňostroj v předvečer výročí ukončení druhé světové války. A tak nás napadlo, že přijet do Náchoda na ohňostroj a druhý den závodit je vlastně dobrý nápad, který příští rok asi zase zopakujeme! Ale to již moc předbíhám.

V sobotu ráno kolem sedmé hodiny začalo být na dráze živo. Tedy spíš v krytém depu, kde bylo připraveno suché místečko pro každého. Dráha byla totiž po nočním dešti mokrá a zhruba do devíti hodin se čekalo, než paprsky slunce dráhu trochu vysuší. Sobotní počasí ale nakonec bylo bez chybičky, takže jsme si mohli naplno užít první rebelský závod letošního léta. Napoprvé se dráha samozřejmě jela proti směru hodinových ručiček, tedy v tom primárním směru, jako se v Náchodě jela i loňská republika.

"p5086402"

Na rozpravě byl předán velký pohár pro vítěze halové sezóny ve Rtyni v Podkrkonoší Jířovi Vyšínovi, který ovládl kategorii Open a na vyhlášení chyběl, jelikož byl v té době testovat v Rakousku na letní sezónu velkých měřítek 1:5, které Jiřík také jezdí. Na rozpravě byla představena i „nová“ kategorie, pro léto pracovně nazvaná True Stock, tedy opravdový Stock. V kategorii je povoleno použít pouze motory LRP X12 nebo X20, regulátor v nastavení Zero Boost a minimální převodový poměr 4,5:1 a model pravděpodobně bude muset vážit minimálně 1350 gramů. Samozřejmě to všechno neděláme proto, abychom se na technické kontrole nenudili. Je to proto, že po kategorii Hobby, kterou se nám podařilo vyrovnat, bude lepší a napínavější závodění i ve vyrovnané a přitom dostatečně rychlé kategorii Stock.

"p5086398"

Vzhledem k nejisté předpovědi počasí jsme zvolili pro první závod model tří kvalifikací, z nichž se dva nejlepší výsledky počítaly a pak když počasí dovolí, tak čtyři finálové jízdy. Počasí, jak již bylo napsáno, vyšlo, a tak jsme jeli všechny čtyři finále, tři nejlepší výsledky se počítaly do konečného pořadí.

Kategorie Hobby

V nejpomalejší kategorii pro začínající závodníky a všechny ty, kteří se rádi vozí, se na startu sešlo devět modelů. V kvalifikaci se tak rozhodovalo, kdo pojede v pětičlenném finále A a kdo bude bojovat o vítězství ve finále B. Nejrychleji v kvalifikaci jezdil Milan Maksymov před Jardou Kopeckým starším a Jirkou Ročňákem.

"p5086450"

Finále B nakonec jeli dva junioři a dva začátečníci. Vyhrál jak celé finále, tak i mezi juniory, Alex Tlustý. Toho na stupně vítězů nejmenších doprovodil Ondra Kohoutek. Finále A bylo těsné, což ukazuje, že jednotná levná stejnosměrná motorizace a daný převodový poměr udělal závody opravdu zajímavé. Dvakrát vyhrál vítěz kvalifikace Milan Maksymov i Jarda Kopecký z Blanska. Milan měl lepší nájezd v jednom z vyhraných finále, a tak se postavil na nejvyšší stupínek, Jarda byl druhý. Své startovní pozice obhájili i Jirka Ročňák, Pepa Vích a Tomáš Červinka.

Kategorie Stock

Mezi stockaři, kterých se tentokrát sešlo sedm, se v kvalifikacích bojovalo jen o postavení na startu finále A. Být na čele startovního roštu je ale samozřejmě také velmi důležité, a tak se jezdilo pěkně zostra! Podle předpokladů byl nejrychlejší Jirka Tlustý, Náchoďáci mu to ale nechtěli nechat „zadarmo“.

"p5086454"

Musí ale ještě trénovat, protože ani v jedné ze čtyř finálových jízd na Jirku nikdo nestačil. Naopak, za ním docházelo k četným soubojům a vůbec nebylo jasné, jak souboj dalších třech závodníků pořádajícího týmu Rebels dopadne. Řekněme, že zkušenost nakonec zvítězila, když Zdenda Sokol dokončil závod jako druhý, o místo lépe než v kvalifikaci zajel Lukáš Sokol. Ale kluky už dostihl Michal Ryba, který byl určitě jedním z překvapení závodu! Pepa Vích jel také moc pěkně, poradil si se šestým Tomem Janatou.

Kategorie Open

Když jsem v kategorii Stock psal o Michalovi jako o jednom z překvapení závodu, tak tím druhým byl bezesporu domácí závodník Martin Ševčík. Tento čerstvě plnoletý mladík totiž nedal v kvalifikaci soupeřům šanci a vyjel si v obrovské kunkurenci první TQ na závodech Rebels Race. Mezi patnácti závodníky kategorie Open totiž nechyběli jak vítěz halového seriálu Jirka Vyšín, tak Martin Kořínek nebo Jirka Janoušek či Kuba Mrázek.

"p5086461"

Ve finále B se sešla také skvělá konkurence a bylo moc pěkné sledovat vyrovnanou jízdu závodníků, kteří si na dráze nedarují ani centimetr bez boje, ale v depu se parádně baví a užívají si závodní atmosféru. Nakonec přesvědčivý výkon podal Míra Červ, který za sebou nechal oslavence Ivoše Gombíka a Jirku Svobodu. Ve finále A se očekával velký souboj o stupně vítězů. Vždyť ti kluci vpředu jedou opravdu krásně, vyrovnaně a hodně rychle! O vítězi rozhodovala až poslední jízda, kterou vyhrál Jirka Janoušek a tak se stal i celkovým vítězem závodu. Nejlepší nájezd finále měl druhý Jirka Vyšín a velký vzestup ve finále zaznamenal třetí Martin Kořínek. „Až“ brambora zbyla na Martin Ševčíka. Ten jezdí neskutečně fér a ohleduplně, což je super, i když možná více zdravé drzosti by se na prvním místě na startu určitě hodilo. Tak třeba zase příště. Je jasné, že s Martinem napříště soupeři budou muset hodně vážně počítat! Za vedoucí čtveřicí jezdil s menším odstupem Kuba Mrázek, kterému kryl záda jeho týmový kolega Jirka Kolman. Jirkovi se finále hodně povedlo, když překonal i Martina Sládka.

Kompletní výsledky všech rozjížděk najdete tady.

"p5086433"

Závěrem

Perfektní jarní závodní den zakončilo vyhlášení výsledků. Úsměv na tvářích všech závodníků naznačoval, že se závody na náchodské dráze povedly, i když to kvůli počasí tentokrát bylo lehce uspěchané a kluci měli na přípravu modelů méně času. Potěšilo určitě i občerstvení s točenou limonádou, ranní kávou, buchtou, obloženými houskami a chutným gulášem k obědu. Kdo měl odpoledne hlad, dal si klobásku a na příště se můžete těšit i na točené náchodské pivko:-)

Náchodská dráha neusíná, ba naopak. Dráhu čeká omlazení v podobě nového nátěru, navíc každý pátek od 17 hodin můžete chodit na dráhu volně jezdit. Více informací o veřejném ježdění bude vždy na internetových stránkách klubu Team Rebels.

A kdy se do Náchoda budete moci vypravit na druhý závod pětidílného seriálu, z kterého se čtyři nejlepší výsledky budou započítávat do celkového hodnocení? V sobotu 15. června, respektive v pátek před závodem na trénink!

Do té doby se mějte hezky, užívejte si autíček a letních dnů.

Váš Team Rebels

Fotogalerii ze závodu najdete zde.