Užitečná maličkost pro formuli F109

Luděk Aschenbrenner


Populární model formule od 3Racingu je stále oblíbeným závodním náčiním a tak není divu, že tu a tam něco při kolizích na závodech odejde. Kdo tento model má, či měl, tak ví, že jedním z nejzranitelnějších dílů je sestava přední nápravy.

Nevím jestli to byla náhoda nebo úmysl, ale díl spojující horní ramena, který současně slouží jako nastavovací prvek záklonu svislých čepů  je hodně často destruovanou součástkou, kterou však pokud vím nelze v originálním provedení koupit samostatně.  Z toho důvodu jsem se rozhodl vyhovět požadavku jednoho ze zákazníků a díl jsem se pokusil navrhnout nový, vyrobený mými dostupnými technologiemi (originál je vstřikovaný plast do formy), tedy CNC obráběný z kvalitního plastu a kovu. Originální  díl díky svojí subtilnosti plní pravděpodobně i jistou funkci deformační pojistné zóny a má se patrně při nějakém silnějším nárazu rozlomit a zabránit tak poškození  dražšího prvku modelu, např. základního plata. Z tohoto důvodu jsem se i já rozhodl udělat díl poněkud subtilnější, ale sesazený ze tří prvků a to z plastové (delrinové) základny a dvojice poměrně masivních duralových uložení závěsných čepů horních ramen.

Lze předpokládat, že duralové díly budou odolnější, než nosná plastová základna a případnou destrukci přežijí, a tak vedle nabídky celkové sestavy tohoto dílu mám v nabídce ještě samostatnou o 1 milimetr zesílenou základnu jako samostatně prodejný díl.

Kompletní spojovací díl horních ramen přední nápravy lze objednat zde: samostatnou náhradní zesílenou základnu pak zde:

Detailní foto pak najdete na tomto linku: http://alsracing.net/?p=2318