MČR Rtyně 2013 report

Karel Martinec


Nejdřív ale musím pro Petra a Pavla Novotného do Želechovic. Poté teprve vyjíždíme na závodiště. Před námi je 240 km jízdy. To jsou nějaké čtyři hodiny. Cesta ubíhá pomalu. První zastávka je až v Náchodě na kafíčko a WC. Je opravdu krátká a spěcháme do haly ve Rtyni, kde na nás již čekají Šimurda Radek společně s Kubou, Zdeňkem Janošem a Vítama, Vladimírem a Martinem.

Rozbalujeme depo a čekáme na příjezd rodiného klanu Bábovských. Po jejich příjezdu balím stůl a stěhuji se k Maléřům. Bábovští tak budou spolu a já budu v klidu bokem sledovat dění na dráze. Ogaři jdou trénovat, aby si osvojili dráhu.

Pozdě večer se jdeme všichni ubytovat do chajdaloupky, kterou celou zamluvil Radek. Celkem nás tam spí 12 osob. Postupně se sprchujeme a já vytahuji slivovici a rozlévám po kalíšku. No a je čas jít spát, neboť ráno brzo vstáváme. Hala se otvírá v 7:00 hod, a tak si natahuji budíček na 6:20 hodin.

Je sobotní ráno a hurá trénovat. Od 7-8 hod probíhá volný trénink. Následují 2 měřené tréninky a celkem 5 kvalifikačních jízd. Pavel se po měřeném tréninku posouvá do nejlepší skupiny a startuje z nádherného 4. místa. Před ním jede dvojice nejlepších Černý Marek a Kunák Zdenko. Ze třetího místa startuje nám neznámý Aleš Pelikán. Radek Voda startuje ze 7. pozice. Což je pro něho určitě dobrý výsledek. První kvalifikační jízdu Pavel dojíždí na pozici, ze které startoval, tedy čtvrtý. Radek se o jedno místo polepšil a dojíždí šestý. Druhá jízda už nebyla tak úspěšná. Pavel dojíždí šestý a Radek si udržel svoje sedmé místo. Třetí jízda dopadla pro Pavla i Radka stejně jako ta první. Ve čtvrté jízdě se Pavel posunul na 3. místo a Radek na 5. místo. V poslední jízdě Pavel po dohodě se svým mechanikem Radkem Šimurdou přitvrdili podvozek a bylo vidět, že to má okrem zvýšení rychlosti i negativní vliv. V zatáčkách byl o něco dříve, a tak se potkával s poklicemi umístěnými v zatáčkách. Pavel už nejel tak jak jsem očekával. Pouštěl před sebe jezdce, kteří jezdili evidentně pomaleji. Což se mi rozhodně nelíbilo. Potřeboval jsem vědět, jestli nové nastavení podvozku má i pozitivní výsledek.

Po skončení sobotních kvalifikačních jízd následovala tombola. Ředitel závodu Zdeněk Beneš svolal všechny na trať, kde se losovala spousta zajímavých předmětů od Např. karoserií až po kvalitní nabíječku. Tu si nakonec odnesl Radek Voda. A jelikož měl takovou obyčejnou, tak byl z výhry velmi nadšený.

Po skončení jsme se opět vydali na své ubikace. Někteří spali ve spacácích v hale.

Pavel se vydal jako první na kutě (uložil ke spaní – poznámka pro neznalé valaštiny). Dopili jsme slivovičku a dospělí šli taky spát. Mladí ještě trénovali jízdu na tabletu, kde měli nějakou závodní hru.

Je neděle a vzhledem k posunu času ze zimního na letní čas spíme o hodinu méně. Tak se kluci moc nevyspinkali. Budík jsem si natáhl na půl sedmou. Dřív je to zbytečné. Dva dny ježdění po dráze a je znát únava. Společně s Petrem odcházím pěšky do haly. Pavel jede autem se Šimurdy. Pavel Novotný jede společně s Vítama Vladimírem a Martinem.

Ráno nakupuji v bufetě výborné koblihy na snídani. Začíná se s tréninkem před finálovými jízdami. Po tréninku následovalo představení kankanu místní taneční skupiny.

V 10:30 startuje první skupina svou finálovou jízdu. Tou je skupina C kategorie TC hobby.

Následuje skupina B a A. Poté jedou GTéčka.

Už jdu pomalu na startovní rošt nachystat Pavlovi vůz. Prvně ještě na technickou přejímku. Kontrola proběhla v pořádku a tak pokládám vůz na start výjezdu na dráhu. Po pár odjetých kol se vozy staví na start. Ještě foto prvního vozu s modelkami a cedulí kategorie, která startuje.

Nervy drásající boj prvních dvou jezdců. Pavel startuje ze čtvrté pozice. Snaží se zabrat a dotáhnout se na třetího v pořadí. Bohužel nájezd na poklici a Pavlův vůz se obrací na střechu. Pán bůh stál při něm a dopadá na všechny čtyři kola. Pokračuje v jízdě bez ztráty pořadí. Velký souboj o první místo graduje. Marek Černý se dostává na první pozici. Zdenko Kunák si to nechce nechat líbit a tlačí na Marka. Ze zadu lehce ťukne do Marka a přestože to nebylo nic krkolomného, dostává od ředitele závodu pokyn, aby před sebe pustil Marka. Ten si nakonec dojíždí pro první finálové vítězství. Pavel si udržel svoji startovní pozici a dojíždí na skvělém čtvrtém místě. Budu spokojen s jakýmkoliv místem na tomto mistrovství. Styl jízdy a bezchybná jízda, to je pro mě daleko cennější.

První finálová skupina kategorie Open je opět v režii Zdenka Kunáka a Marka Černého. Kuba Šimurda startuje z pátého místa. Vůz není naladěn tak, jak by si představoval. Ve třetí minutě zezadu najíždí Marek do Zdenka. Marek pokračuje v jízdě, i když by dle mého názoru měl počkat, tak jak to bylo ve Stocku v opačné situaci. Nicméně Marek pokračuje v jízdě a vyhrává i tuto jízdu. Kuba v závěru jízdy najíždí na poklici a před něho se dostává Jirka Vyšín, který se posunuje na 5. místo. Kuba dojíždí na 6. místě. Zdenko Kunák jde k časomíře kvůli najetí zezadu.

Ve 13 hodin jdu opět na technickou kontrolu před 2 finálovou jízdou. Nervozita je znát. Při natáčení se mi třesou ruce. Před jízdou probíhá prezentace jezdců a techniky. Až poté je odstartována druhá finálová jízda kategorie Stock. Pavel útočí na třetí pozici. Nicméně Pelikánův vůz je rychlejší. Pátý jedoucí Tlustý dělá chybu a přeskakuje přes mantinel. Pavel si stále drží čtvrtou pozici a to i po chybě, kterou udělal. Tato pozice mu vydrží až do cíle. Celkové dvě čtvrté místa by mu mohli zajistit i toto umístění v celkovém pořadí. Co už je jisté, tak Pavel po dvou jízdách získává tilul mistra republiky ČR v kategorii 1:10 Stock 17.5 mezi juniory do 17 let.

Před druhou finálovou jízdou si volá ředitel závodu Zdenek Beneš první dva jezdce k sobě na poradu, kde dostávají doporučení, jak se mají na dráze chovat a nestrpí oťukávání zezadu. Opět probíhá prezentace jezdců. Následuje start do druhé finálové jízdu. Tu jdu i s Pavlem natáčet. Já točím Kubu a Pavel Zdenko Kunáka a Marka Černého. Chvíli po startu čtvrtý v pořadí Jiří Mára na rovince chybuje a nejvíce to za ním odnáší Kuba Šimurda. Ten naráží do chybujícího Máry a ocitá se mimo trať. Na nějaký velký výsledek to už rozhodně není. Dnes se Kubovi přilepila smůla na paty. Mára v závěru čeká na první jedoucí dvojici bojující o titul a zdržuje Zdenko Kunáka. Tím si vysloužil napomenutí ředitele závodu, za neumožnění průjezdu vedoucí dvojice. Této výzvy neuposlechl a tak dostává Stop and Go. Z mého pohledu neférové jednání za účelem poškodit Zdenko Kunaka. Marek se moc snaží a v závěru ještě 2x naráží do Zdenka. Dostává od časomíry pokyn k puštění Zdenko Kunáka před sebe. Nakonec mu to nic nepomohlo a dojíždí až na druhém místě. Vítězí Zdenko. O titul se tak rozhodne stejně jako v kategorii STOCK až v poslední jízdě. Pro mne a spoustu lidí kolem je nepochopitelné jednání Jiřího Máry, které předvedl na dráze. Viditelně tím poškodil Kunáka. Takový jezdec by neměl už vzít nikdy vysílačku do ruky a měl by se kájet. Jestli si myslí, že svým jednáním někomu pomohl, tak sobě si rozhodně v očích jiných rozhodně poškodil. Spousta lidí si tento čin bude pamatovat. Pokud si myslí, že ne, tak se plete. Měl by se za své jednání omluvit, a to veřejně.

Poslední finálová jízda je plná překvapení. Po kolizi odstupuje Zdenko Kunák. Škoda, Pavel si držel svoje umístění a při dojezdu Zdenka by měl celkové 4. místo jisté. Pod snahou dobrého výsledku dělá chybu a před něho se dostává Ďurana Radoslav. Ten končí na třetím místě. Pavel dojíždí na čtvrtém. Celkové čtvrté místo bylo na dosah. Bohužel horším nájezdem se Pavel propadá na celkové páté místo. Škoda, byl to velmi pěkně rozjetý závod. Jak jsem již psal, kterékoliv místem mě syn potěší. Radek voda končí na celkovém 6. místě a mezi juniory končí na 2. místě. Což je vynikající výkon po všech problémech, které měl s motorem. Jednou ho musel i vyměnit za jiný. Pro Radka to je taky velký úspěch.

V poslední jízdě si to mezi sebou opět rozdali Zdenko Kunák a Marek Černý. Zdenko vyhrál tuto jízdu a i celkové prvenství v kategorii Open. Vyměnili si tak pozice oproti kategorii Stock 17.5, kde si prvenství odvezl Marek. Kuba si dojel pro 3. místo. Svělý výsledek v poslední jízdě. Kuba tak získal juniorský titul mistra republiky a celkově skončil na 4. pozici.

Po poslední jízdě jdu balit a odnášet věci do auta. Čeká nás dlouhá jízda. Dle informací z domova, kde napadlo 15 cm nového sněhu, to bude náročné. Zde ve Rtyni sotva sníh poprášil cestu.

Závěrem závodu bylo vyhlášení výsledků. Ten kdo čekal poháry, měl smůlu. Rozdávaly se dřevěné plakety ve formě obrazu.

Dle mého názoru se toto mistrovství podařilo a mělo skvělou atmosféru. Bylo zde spousta diváků, kteří se přišli podívat. Výborný pořadatel v osobě Zdeňka Beneše a časoměřiče Pavla Magdy, který dohlížel na průběh závodů. Zdenek musel víckrát rozhodovat mezi dvěma rivaly ve dvou kategoriích Kunákem a Černým při jízdě kolo na kolo. Věřte, že měl velmi těžkou roli. Souboje za hranou slušnosti a honby 1. místa, bylo víc, než jsem čekal. Ale Zdenek to zvládl na výbornou. Marně jsem přemýšlel, jestli by tuto roli zvládl někdo líp. Zdenku díky, za krásné mistrovství.

Výsledky z MČR 2013 ve Rtyni, najdete na tomto odkazu ZDE.

 

Pro video záznamy a fotogalerii navštivte tento link http://rcejunkove.cz/index.php/clanky/449-2013-03-30-mcr-rtyne