Zimní RC expedice Říčky

Josef Sperát


Zase přišel další víkend a s ním další expedice kousek od Brna. Počasí nám stále přálo a sněhu bylo akorát pro modely. Prostě tak, jak bylo nazváno od jednoho kolegy: Sníh tu máme akorát „scale“.

Sraz byl jako vždy v 10 hod v Ochozi u Brna. Sešlo se nás sedm jezdců a jedna jezdkyně. Převahou byly podvozky Axial SCX 10. Já bohužel musel dorazit lehce později kvůli malé drobnosti, ale kolonu jsem dohnal u lesa. Odtud jsme jeli směr jeskyně Pekárna. Trasa vedla stejně, jak minulý víkend, jen nás bylo víc. Teplota byla asi 3 až 5 stupňů pod nulou, ale bylo bezvětří a svítilo sluníčko.

Kolem 1 hod jsme míjeli Hospodu u Jelena, kde naše bříška zahřála teplá polévka a čaj. To opravdu bodlo a expedice mohla pokračovat dál. Jeli jsme do kopce kousek po asfaltové silnici, ta byla zledovatělá a vedla až k myslivně v Mokré. Odtud jsme se vydali po značené pěšince až ke kříži, kde jsme se hromadně vyfotili a zdlábli zmrzlé želatinové žížalky.

Po malé vyšlapané cestičce po okraji hřebene, pod kterým se nachází několik jeskyní naše cesta pokračovala až k samotné jeskyni Pekárna. Tady na nás čekaly zase ty rampouchy na zemi, ale tentokrát byly mnohem větší. Zde ještě každý zdlábl zbytek svačinky a čekal nás sjezd dolů z kopce. Dole jsme se vydali údolím, směr Ochoz, a pokračovali k našemu cíli.

Expedice trvala 7 hodin a ke konci už byla cítit větší zima. V Ochozi byla naměřena teplota minus 9 stupňů. Nakonec po změření trasy bylo napočítáno ujetých 8,5 km. Doufám, že si ještě nějaké poježdění na sněhu užijeme, než přijde jaro.