RC souprava ABSIMA CR3P

Pavel Švec


Přibližně v první polovině loňského roku byla avizována nová RC souprava od německé značky ABSIMA. Již od začátku bylo jasné, že ovládací prvky a symboly na displeji jsou velmi podobné s populární vysílačkou Flysky FS-GT3B. Ano je tomu tak, výrobcem je stejná firma, jen svůj výrobek na přání zákazníka zabalila do trochu jiného kabátu. Vysílačka je vhodná pro začínající modeláře a nabízí pokročilé funkce, které se hodí nejen na závodní dráhu.

Technické parametry vysílačky:

–         počet kanálů 3

–         použití auta / lodě

–         pásmo 2,4GHz

–         systém AFHDS

–         RF výkon < 20dBm (100mW)

–         modulace FHSS *

–         rozlišení 1024

–         DSC port miniUSB

–         nabíjecí konektor

–         napájení 6V DC (4 x AA baterie nebo aku)

–         signalizace nízkého napětí (4V a méně)

–         modře podsvícený LCD displej

–         programování pomocí rolovacího kolečka a tlačítek

–         paměť na 10 modelů

–         reverz všech kanálů

–         trimy řízení všech tří kanálů

–         DR – dvojí výchylky na všech kanálech

–         EPA – nastavení koncových bodů

–         ABS – brzda

–         EXP – exponenciály

–         fail safe (na přijímači)

–         povrch volantu z mechové gumy

–         hmotnost 395g

Technické parametry přijímače:

–         počet kanálů 3

–         pásmo – 2,4GHz

–         modulace – FHSS *

–         rozlišení – 1024

–         fail safe (kanál 2)

–         bind port (kanál 4)

–         napájecí napětí – 4,5 – 6,5 V DC

–         rozměry – 36,7 x 22,3 x 13 mm

–         hmotnost – 5g

(* poznámka: v návodu od výrobce je modulace FHSS, ale zřejmě by tam mělo být AFHDS)

Co dostaneme

Souprava se dodává v pevné papírové krabici, kde v plastovém blistru nalezneme vše potřebné. RC soupravu, přijímač, brčko na anténu, bindovací konektor s plastovým kolíčkem pro nastavení Fail-safe a originální návod v německém a anglickém jazyce, dovozce přikládá český překlad.

Po vybalení soupravy mne mile překvapilo slícování dílů, nikde nečíhaly prostřiky, jak jsme byli u čínských výrobků zvyklí. Souprava se dobře drží a nic neřeže do dlaně ani prstů. Další překvapení bylo pod krytem baterie, zde se nachází bateriový blok na čtyři tužkové baterie, ale je možné ho vyjmout a nahradit akumulátorem, je zde totiž již od výroby konektor na jeho připojení.

Ovládání a nastavování

Jak jsem se již zmínil, vysílačka dobře padne do ruky a ovládací prvky jsou tam, kde mají být. V horní části nad rukojetí je hlavní vypínač krytý gumou, v horní části je displej a pod ním tři tlačítka, zleva RETURN (pro vyskočení z menu), BIND (k párování s přijímačem) a SET (pro potvrzení funkce v menu). Vpravo pak rolovací tlačítko pro pohyb v menu ENTER. Trim řízení nad volantem, trim plynu vlevo od volantu a třetí kanál vpravo od volantu. Na rukojeti je tlačítko třetího kanálu a o kousek výš tlačítko dual rate (dvojí výchylky) pro nastavení řízení.  Právě dual rate se hodí pro jízdu na závodním okruhu, kde si můžete okamžitě nastavit výchylky řízení dle členitosti tratě.

Zapínání a vypínání soupravy se děje přidržením tlačítka POWER. Po zapnutí se rozsvítí displej, který pokud nechcete nic nastavovat, sám zhasne přibližně po 12 vteřinách a svítí jen modrý pásek nad hlavním vypínačem signalizující zapnutí. Do menu se dostaneme stisknutím tlačítka ENTER, jeho otáčením (rolováním) pak vybíráme funkce, které chceme upravit. K dispozici máme možnost výběru modelu, přejmenování modelu, reversování kanálu, nastavení koncových bodů kanálů, nastavení středové polohy kanálu (trimování), omezení výchylek kanálů, nastavení exponenciálů a nastavení ABS ve třech stupních. Při pohybu v menu či nastavování hodnot se pro lepší orientaci ozve zvukový tón.

Při používání trimovacích tlačítek u volantu, se ihned rozsvítí displej na této funkci a komu, nevyhovuje trimování malými tlačítky, může dále použít rolovací tlačítko.

Na první pohled se může zdát, že má souprava malou základnu, vysoko těžiště a bude mít tendence při sebe menším dotyku padat na bok, není tomu tak. Ale kdo by měl obavy, může soupravu překlopit dopředu, podobně jako Spektrum a postavit ji na předem připravené výstupky.

Závěrem

V dané cenové kategorii jde o RC soupravu, která nabízí funkce nejen pro hobby ježdění. Výhodou zde je velký přehledný displej, jednoduchý přístup do menu, integrovaná anténa a nízká hmotnost. Nevýhodou citlivá tlačítka trimů a velikost rukojeti, která by mohla být delší, protože chlap s pořádnou pazourou zde bude bojovat s místem. Soupravu bych se nebál doporučit začínajícím modelářům i těm, kteří hledají kompromis mezi cenou a výkonem.

Souprava je k dostání u firmy AKROSHOP za cenu 1690,- Kč, které touto cestou děkuji za zapůjčení RC soupravy