Xray Onroad Challenge Holešov 1.12.2012 report

Karel Martinec


První prosincový den, kdy všichni běhají po vánočních jarmarcích, jsme se zúčastnily druhého moravského závodu Xray Challenge v Holešově.

První závod jel Pavel v kategorii Super Stock. Na ten druhý si připravil model do kategorie TC Start. Přihlášených 22 závodníků v této kategorii nasvědčoval velký zájem o znovuzavedení této kategorie do tohoto seriálu. Pavel si tento 17,5 motor oblíbil. Jízda s tímto motorem je pohodovější…

Celkem se na závod přihlásilo 75 závodníků. Je to méně, než na bylo na prvním závodě. Nicméně pěkná účast. Na prvním závodě Martin Kořínek sdělil, že se Martin Hudy zúčastní celého seriálu. Bohužel tuto sobotu jel závod v Hrotovicích, kde sebou přetáhl i značnou část jezdců.

Startovalo se celkem v 7 kategoriích:

  1. TC Open Modified – 9 jezdců
  2. TC Super Stock 9.5 – 17 jezdců
  3. TC Start 17.5 – 22 jezdců
  4. World GT – 5 jezdců
  5. FS Stock – 9 jezdců
  6. Formule 1 – 10 jezdců
  7. Buggy – 3 jezdci

Z našeho klubu se zúčastnil závodů ještě Tonda Hráček, který startoval v kategorii formule 1. Celkové 7. místo pro něho je velkým úspěchem, neboť prodělal v tomto týdnu operaci obou očí.

Do kategorie TC Start Pavel nastoupil do rozjížděk ve skupině C na 6 pozici. V druhé rozjížďce startoval již z pozice první, protože vyhrál předcházející jízdu s nájezdem 21 kol. Byla to pěkná jízda. Už jen proto, že před sebou měl skupinu pomalejších jezdců, které musel objíždět. To ho hodně zdržovalo. Pavlovi stíhal Ondra Hrbáček (20 kol) a Jarda Kopecký (19 kol).

Druhá kvalifikační jízda kopírovala tu první. Pouze Jarda zlepšil nájezd na 20 kol.

Třetí kvalifikační jízdu skupiny C si vylepšil Ondra Hrbáček s nájezdem 21 kol a Tomáš Kovařík ml., když zajel 20 kol. Pavel opět první s nájezdem 21 kol a náskokem 6 sekund.

Do finálové jízdy se Pavel katapultoval na třetí místo na roštu do skupiny A. Z prvního místa startoval Bronislav Vykutil. Z druhého pak Jirka Pavlovec z Blanska. Za třetím Pavlem pak ze čtvrté pozice Zdeněk Zikmund, který přes týden radil Pavlovi, jaké má navolit převody. Radek Šimurda během závodu ukazoval, kde dělá Pavel chyby. Z pátého místa startoval Michal Kubina a na Ondru zbylo šesté místo. V rozjížďkách se nedařilo Španělům. Jan startoval ze sedmé a Lubomír z osmé pozice.

První finálová jízda a Pavel se dostal na druhou pozici. Tu ve 13 kole ztrácí, když chybuje. Michal Kubina odstoupil a snažil se projít mezi jezdci dolů z místa, odkud řídí svůj model. Od Pavla Magdy, který řídí závod, dostává napomenutí a tak se vrací na svoje místo. Takže hned dvojí rušení. Prodírat se za jezdci dolů je nebezpečné, neboť jezdci stojí na hraně plošiny. V Holešově nejsou žádné opěradla, tak jak to měli např. zlíňáci. První jízdu tak vyhrál Broňa před Janem Španělem, který se probojoval ze 7. místa na startu a třetím Pavlem. Čtvrtý dojíždí Ondra Hrbáček před pátým Jirkou Pavlovcem.

Druhá finálová jízda skupiny A TC Start byla asi nejvyrovnanější. Hned 5 jezdců zajelo 21 kol. Pavla dělilo od nájezdu 22 kol pouze 7 desetin sekundy. Jediný Broňa tak pokořil hranici 22 kol a zvítězil s náskokem jednoho kola. Druhý tedy Pavel a třetí dojíždí Jan Španěl. O celkovém vítězi je tak již rozhodnuto. O druhé bude ještě sveden velký boj mezi Pavlem a Janem. Zdeněk Zikmund si zajel pro čtvrté místo ve druhé finálové jízdě před Kubinou, Hrbáčkem a Pavlovcem.

V poslední finálové jízdě Pavel chybuje ve třetím kole. Odnáší to především Jirka Pavlovec. Pavel čeká na Jirku a oba pokračují dál. Pavel se opět probojoval po chybě Jana Španěla na druhou pozici. Pokouší se dohnat Broňu, který jede bez chyb. Když už je Pavel na dosah, tak najíždí na poklici a propadá se na 4. místo. Druhý tak dojíždí Ondra, před třetím Janem.

Pavel zajel ve druhé finálové jízdě nejlepší kolo s nájezdem 13.651 sekund, když ve třetí zajel „pouze“ 13.656 sekund. Když chce, tak dokáže jet velmi pěkně. Nesmí ale ještě chybovat. To pak ztrácí cenné sekundy, umístění a body.

Celkově v kategorii TC Start vyhrál Broňa Vykutil před Pavlem Martincem a Janem Španělem se stejným počtem bodů. Na čtvrté pozici dojel Ondra Hrbáček před pátým Zikmundem a šestým Pavlovcem. Kubina dojel na sedmé pozici před osmým Lubošem Španělem, který měl počas závodů technické problémy.

Sobotní závod byl vydařený a Pavel Magda vše dobře řídil. Dokonce udělil i STOP and Go. Jednou poslal jezdce za předčasný start na konec startovního pole. Startoval tedy na místo z 3. pozice, z pozice 8. Pavel Magda má mezi jezdci opravdový respekt.

Po skončení závodu se rozdělili ceny a poháry. Martin Kořínek vyhlásil i nejlepší Juniory a nejmladší z nich obdržel ručník. Pavel Martinec byl mezi juniory nejlepší.

Výsledky z tohoto závodu najdete na stránkách MyRCM nebo na tomto odkazu ZDE.

Další závod Xray Challenge se v Holešově jede již 15.12.2012.

Další foto najdete na našich www.