Tamiya CC-01 a úprava řízení

Josef Sperát


Podvozek CC-01 pro dcerku obstál a s kolegou, co vlastnil stejný podvozek, jsme provedli pár expedic a docela jsem mu stíhal. Avšak další nedostatek bylo řízení. Mělo docela malý rejd, servo nemělo takovou sílu, aby koly zatočilo, a navíc jsem si všiml, že jak bylo servo uchyceno na 3. šroubech, tak jedna strana se hodně vyhýbala. V řízení byly vůle všude, jak v průchodu podvozku, tak i linkách, co šly k těhlicím.

Po dlouhém zkoumání a prohlížení příspěvků na fóru padla varianta vyřezat kousek plastového plata v podběhách a upravit uchycení nárazníku. Pomocí frézky zn. Dremel se vybrousilo, co bylo potřeba, aby se tam servo vešlo. Z hliníkových profilů se musely udělat držáky na uchycení serva a na místo se mohla naměřit závitová tyč M3 a naohýbat, tak, jak bylo potřeba. Udělal se jeden dlouhý a jeden krátký link, jak je řešeno u modelu Axial. Kloubky jsem zvolil Mpj, které jsou kvalitní a nemají žádnou vůli. Po složení kompletního řízení se doladil přední nárazník a lehce upravily tyče a mohlo se vyjet na první test.

Tohle řešení se osvědčilo, kola zatáčela stejně a ne jak před tím, že jedno kolo zatočilo a druhé stále nic. Servo s tahem 3kg stíhá a zatočí koly i na místě.

Model je tedy zase o kousek lepší a jeho jízdní vlastnosti se opět vylepšily.