Vozík za expediční model

Josef Sperát


Nejvíce mě baví expediční modely, a proto jsem začal uvažovat o expedičním vozíku.

Na internetu proběhlo hledání, jak by měl vozík vypadat a zanedlouho bylo rozhodnuto.

Nejdříve bylo třeba převést všechny rozměry do měřítka 1:10, a poté začalo vybírání vhodného materiálu.

Rám je udělán z mosazného profilu ve tvaru U a spájen stříbrem plynovým hořákem. Poté přišla na řadu náprava a při mých možnostech jsem ji musel udělat co nejlehčí a hlavně funkční. Nakonec jsem to udělal obdobně jako je u podvozku CC01. Jen místo tlumičů jsem musel zvolit pružinky. Kdybych tam dal tlumiče, musel bych vozík hodně zvednout, což by nebylo už podle plánu. A nebo dát listové péra, ale to by se zvedla cena celého vozíku.

Po dodělání celého rámu a osy jsem udělal ze silonu náboje, které byly vlepeny do kol. Kola jsem zvolil od zn. Proline s imitací plechových disků. Poté došlo na úložný prostor s deklem. Na to jsem použil materiál psh se kterým se velice hezky pracuje a dá se lepit, buď toluenem nebo lepidlem od značky revel. U toluenu se musí déle čekat na zasychání.

Použil jsem tloušťky 1 a 2 mm. Zalamovacím nožem se nařezaly tvary dna, boků a poklopu, který se skládá z několika dílů. Po slepení a zaschnutí přišlo na řadu broušení a tmelení. Poté jsem celý box nastříkal šprickytem, který se používá na klasická auta. Až vše zaschlo přišlo na řadu přebroušení smirkovým papírem (s hrubostí 900) pod vodou. Pak už jen stačilo dát pár vrstev finální barvy.

Blatníky a plocha na přední části se udělaly též z psh a ozdobou byla zahrádka na víku na jednom z blatníků, a na druhém blatníku se udělala lopata s držákem. To vše je vyrobeno z mosazi a pozinkovaného plechu. Ještě byly dodělány zadní světla, která se připojují přes malý konektor k baterii v autě. Led diody jsou připojeny na 7,2 V a jsou zapojeny v sérii.

S vozíkem jsem provedl už zkoušku na pár expedicích a je to trošku změna. Hlavně je oříšek couvat.