Ohlédnutí za druhým závodem Rebels Race jako pozvánka

Zdeněk Beneš


Před čtrnácti dny se ve Rtyni v Podkrkonoší jel druhý závod seriálu Rebels Race, který bude mít o nadcházející neděli své třetí pokračování. Pojďme si tedy připomenout předešlý závod a podívat se, proč se do Rtyně tak rádi vracíme …

Druhý závod nového seriálu Rebels Race se jel v sobotu 27. října 2012. Již v pátek večer se do haly začali sjíždět první závodníci, aby si vydatně zatrénovali na postavené kobercové dráze parádních rozměrů 35×20 metrů. Kromě trénování si závodníci užívali i otevřeného baru přímo v hale s výhledem na dráhu, takže jsou všichni stále v centru RC dění a přítom si mohou dát něco dobrého. Ostatně večerního posezení využil i náš rebelský tým ke společnému setkání.

Sobotní ráno začalo v 7 hodin, kdy byla otevřena rtyňská hala a příchozí závodníci mohli začít stavět svá depa přímo okolo dráhy. I přes jednu z nějvětších tratí u nás je v hale stále dostatek místa pro všechny. Trénink probíhal do devíti hodin, následovala společná rozprava a pak již si mohli závodníci začít užívat první ze čtyř kvalifikací. Ve Rtyni nechybí ani kompresor pro čištění modelů v samostatné místnosti, takže v hale je i tak bezvadný klídek. Bylo milé mezi námi přivítat nováčky ve Rtyni a další kamarády, které jsme dlouho neviděli. Patří mezi ně třeba Zbyněk Fišer, Radek Pavliš, Ondra Polívka, Mirek Vadlejch, Matěj a Pepa Víchovi, Marek Groll či Pavel Švec.

Kategorie Hobby&True Hobby

Devět závodníků v kategorii pro začínající a méně náročné modeláře bylo slušnou základnou pro rozvoj této levnější kategorie, která se navíc díky novým pravidlům ještě zlevňuje. Postupně se totiž v kategorii Hobby napříč republikou začínají používat jednotné stejnosměrné motory HPI Saturn 20T, které s jednotným převodovým poměrem 7:1 mají velmi podobnou rychlost jako nejrychlejší modely v původní specifikaci kategorie Hobby, ale cenově je tato technika mnohem dostupnější. Vždyť motor se dá třeba na našich závodech Rebels Race napoprvé pořídit za 200 korun a slušná regulace stojí do 1500 korun. Kvalilfikaci druhého závodu vyhrál Milan Wolf, který porazil minulého vítěze Zdendu Janečka a třetího Jirku Ročňáka, Jirka jel práve s modelem True Hobby se Saturnem a pěknou karoserií Porsche.

Tři finálové jízdy měli jet čtyři závodníci finále B, ale Marek Groll jako jeden z nováčků si poškodil model TT-01 a do finále již nezasáhl. A tak se souboj o vítězství finále smrskl na trojici Jarda Kopecký, Pavel Koch a Matěj Vích. Ti v pořadí, v kterém startovali, i závod dokončili. Ve finále A jela pětice závodníků, kteří své modely již umí ovládat téměř dokonale, a tak souboje o každý centimetr dráhy byl hodně těsný. Tentokrát s přehledem zvítězil Milan Wolf, který porazil dobře jedoucího Zdendu Janečka. Parádní třetí místo pak získal Lubomír Groh, který díky lepšímu nájezdu dokončil závod před Tomášem Janečkem a Jirkou Ročňákem.

Kategorie Stock 17,5

Jedenáct závodníků kategorie Stock se postavilo na start druhého závodu ve Rtyni v Podkrkonoší. Ti věděli, že ve čtyřech kvalifikacích bojují o účast ve finále A a B. Mezi nejrychlejší závodníky patřili dle očekávání Michal Kneys, Milan Wolf a velkým překvapením byl výkon Pavla Švece! Pavel přes léto onroad nejezdil, ale hned napoprvé mu to šlo báječně. Možná i proto, že si v pátek večer pořádně zatrénoval, a to nejen v našem baru:-) Pavel se na start finále postavil hned za Michala Kneyse na druhé místo, následovaný Milanem Wolfem, Zdendou Sokolem, Lubou Grohem a Lukášem Sokolem.

I finále B ale nabídlo velmi napínavou bitvu. Tři různí vítězové finálových jízd, nakonec ale nejšťastnější Michal Ryba, který si díky nájezdu z první jízdy zajistil vítězství před také dobře jedoucím Radkem Štěrbou a třetím Pepou Víchem. Finále A se proměnilo v jednouznačnou záležitost pro Michala Kneyse, který sice nezajížděl nejrychlejší kola, ale za to jezdil pravidelně a bez chyb. Druhý tak byl tentokrát Milan Wolf, jež ve finále předjel Pavla Švece. I tak je to ale pro Pavla skvělý výsledek! Ve finále se dařilo i Lubomírovi Grohovi, když porazil náchoďáky Lukáše a Zdendu Sokolovi.

Kategorie Open

Opět bezvadně obsazená kategorie Open s 23 závodníky nabídla skvělé výkony na rtyňské kobercové dráze. Čtyři kvalifikační jízdy rozdělily závodníky do finálových skupin A, B a C. Do finále A se nedostali takoví piloti jako Martin Ševčík, Jirka Svoboda, Zbyněk Fišer nebo Martin Sládek, dokonce až finále C jel Standa Mrázek. Tedy konkurence byla opravdu veliká.

Finále C nakonec vyhrál Zdenda Beneš, když si poradil s druhým Karlem Štěpánkem a třetím Standou Mrázkem. Ve finále B zvítězil Martin Ševčík, když si aspoň ve finále spravil chuť a porazil nejen druhého Jirku Svobodu a třetího Jirku Kolmana, ale i další velká jména jako Zbyňka Fišera, Dalibora Valdera, Martina Sládka, Radka Pavliše a Michala Kneyse.

Finále A bylo třešničkou na dortu celého závodu. Vždyť jména jako Jirka Vyšín, bratři Kořínkové nebo Jakub Mrázek patří k současné české špičce. K naší radosti se ale do finále A dostali i tři Rebelové – Ivoš Gombík, Míra Červ a především Petr Sedláček, který se kvalifikoval jako druhý a nebyl daleko od Jirky Vyšína! Tři finálové jízdy ale měly nakonec poměrně jednoznačný průběh. Petrovi totiž hned v prvním finále odešel motor, jízdu tak nedokončil a ten náhradní již nebyl takový, aby s ním Petr mohl reálně pomýšlet na skalp Jiříka. Ten vyhrál všechny tři jízdy a zaslouženě zvýtězil. Petr byl druhý, na třetí místo se zlepšeným výkonem ve finále posunul nestárnoucí Martin Kořínek. Brambora tak zbyla na dalšího rychlíka v barvách týmu KaKoJaMa Jakuba Mrázka. Roman Kořínek skončil před Mírou Červem, i když mu k umístění možná pomohla Mírova absence v poslední jízdě, jelikož Míra musel odjet o něco dříve. Ivoš Gombík pak podobným způsobem porazil osmého Radu Ďuranu.

Závěrečné vyhlášení s tombolou

Krátce po skončení závodu následovalo vyhlášení výsledků s předáním cen těm nejlepším a losování tomboly o tři pěkné RC ceny. Ty vyhráli  Milan Wolf, Zdenda a Tomáš Janečkovi. Následovalo rozloučení a přání šťastné cesty domů, vždyť ten den opravdu nachumelilo. Nicméně Rtyně v Podkrkonoší nejsou žádné velké hory, a tak se všichni bezpečně dopravidili domů:-)

A co nás čeká o nadcházejícím víkendu?

Poprvé pojedeme v NEDĚLI 18. 11. 2012. Pro někoho nepředstavitelná věc, pro druhé dobrá zpráva, jelikož v sobotu třeba chodí ještě do práce. Každopádně to nebude žádný horor. Například ze Rtyně do Prahy trvá cesta při běžné jízdě hodinu a půl, a jelikož závody ve Rtyni končí i přes vyšší počet sedmi závodních jízd vždy brzy, nemusíte se obávat pozdního nedělního návratu. Navíc je tu velká příležitost si přijet dosyta zajezdit již v sobotu večer. Dráhu budeme stavět od 18 hodin, vstup do haly bude umožněn od 20 hodin a od půl deváté se bude moci vesele trénovat. Samozřejmě můžete počítat i s otevřeným barem a přespáním přímo v prostorách haly ve spacáku, to vše ZDARMA:-) K dispozici budou opět i náhradní díly a modelařina od Jardy Kopeckého, komentované všechny jízdy a s tím spojené sledování fair play, hudba na pozadí i nedělní obídek. Na závěr vás určitě potěší vyhlášení výsledků s losováním tomboly o RC ceny nebo vyhlášení nejhezčí karoserie (vlastní tvorba a hezké tvary mají přednost;-)) POZOR – tentokrát i malý dárek pro každého závodníka již při přihlášení;-)

Shrnutí týmové soutěže a doplnění průběžného pořadí připravujeme na zítra.

Elektronická příhláška, propozice a další informace najdete na našich týmových stránkách www.teamrebels.cz

Těšíme se na Vás!

Váš Team Rebels