Oficiální report z prvního Mibosportu

Michal Bok


Přes 130 přihlášených jezdců ze 6-ti zemí a nakonec 115 z nich na startu prvního závodu. Již den před závody se sjela více než polovina přihlášených jezdců k volným tréninkům, které začaly, jak jsme avizovali a na onroad dráze byly také měřené. Pro všechny bylo také připraveno daleko větší parkoviště. Na onroad dráze byl aplikován také nový systém tréninků tak, aby se na nepotkávali jezdci Modified, Stock, Formulí, Yokomo GT a všichni si mohli svůj trénink užít naplno. V pátek jsme také prováděli registraci jezdců, kteří se zúčastnili tréninků, aby se v sobotu mohlo začít dle časového plánu. Přesně v 9:00 se začalo kvalifikačními jízdami a naše RC Girls roznášely slibovaná vteřinová lepidla a propagační předměty od sponsora LRP. Nyní k jednotlivým kategoriím:

2wd Buggy

TQ i celkové vítězství si zajistil s přehledem René Trauner z Rakouska. Na stupních vítězů ho doplnili Andreas Janda a Marcus Prihoda, také z Rakouska. První pětka pak byli jezdci pouze ze zahraničí, nejlepším čechem byl šestý Tomáš Jedlička. Škoda je, že v této kategorii nejezdí více jezdců jako tomu je v zahraničí. Auto je daleko jednodušší na údržbu než 4wd a také jízda s ním příjemnější.

4wd Buggy

4wd kategorie se nesla ve znamení premiéry podvozku Xray v rukou Martina Bayera, který také dle předpokladů jediného profesionálního jezdce ve startovním poli vyhrál jak kvalifikace, tak i finálové jízdy s rozdílem kola. Za ním to byla ale obrovská bitva. Perfektní a životní výkon předvedl Petr Hanák, který po těsném třetím místě v kvalifikacích skončil celkově na druhém místě. Třetí a čtvrtý byli maďaři a to Gabor Forrai a Barnabás Tóth, hlavně Barnabás předváděl krásný sport. Až páté místo patřilo Jirkovi Márovi a šesté jednomu ze spolufavoritů a účastníkovi A finále mistrovství Evropy René Traunerovi. V prestižním A finále pak ještě byli Strupek, Hudy J., Prihoda a Radek Flek, který určitě pomýšlel před startem výše. B finále to byla bitva domácího Dominika Maška s Erikem Margonym. Céčko pak vyhrál Petr Vyhnálek.

Formule

Zde si pro TQ vyjel Miloš Klaus, který tak porazil šampiona ETS Herberta Webra, který byl po kvalifikacích o 2 vteřiny za ním. Ve finále se mu už ale tolik nevedlo a bylo z toho celkově čtvrté místo, druhý nejlepší z českých jezdců. První dvě finále vyhrál z třetího místa startující Kurt Hubeny. Druhé místo z kvalifikací obhájil Herbert Weber a třetí byl Roman Štalmach. Určitě i páté místo je úspěch pro Jaromíra Sattlera, který za sebou nechal takové jezdce jako Toniho Stangla, Tona Slobodu, Oskara Malatinského nebo vítěze letní části seriálu Jiřího Grocha.

Stock Zero 17.5T

Stock a Modified byl návrat Zdenko Kunáka po menší pauze. Před startem se počítal souboj mezi Zdenkem, Markem Černým a René Klocknerem. Hlavně ale první dva si to rozdávali o první místo. Rozdíl po kvalifikacích mezi prvním Zdenkem a druhým Markem byly pouze 4 desetiny sekundy a tak se čekala ve finále velká bitva. První dvě finále ale Zdenko vyhrál a tak bylo rozhodnuto. S touto trojicí zkušených evropsky ostřílených jezdců dokázal držet rychlostní krok bez chyb Adam Dubák, což po letní pauze je obdivuhodný výkon. Zde tak jako v Modified je mirným zklamáním určitě výkon Davida Nemčeka. Béčko zde vyhrál Arnold Lorenz.

Yokomo GT

Report viz. tisková zpráva na masters.cz nebo rcmagazine.cz

Prvním finálem o poukaz na 1000 Kč bylo B finále Yokomo GT, kde jízdu na 1 kolo v protisměru vyhrál Lukáš Volek, ještě jednou gratulujeme.

Modified

Královská kategorie a účast 40-ti jezdců. Již před startem bylo jasné, že A finále bude znamenat velice rychlou jízdu bez chyb, což se nepovedlo mnoha jezdcům, kteří obvykle patří do finále A. Škoda určitě je, že Marek Černý jel pouze kategorii Stock, mohl tak navýšit účast českých jezdců ve finále ze 2 na 3. Ano, pouze dva čeští jezdci se probojovali do finále A. První až 14. místo znamena po 5-ti minutách rozdíl pouze 14ti vteřin. TQ si vybojoval Martin Hudy před Zdenkem. Kdo ví, jak by to ale dopadlo, kdyby svoji druhou kvalifikaci dojel René Klockner, který ji vedl, ale uvolnil se mu tlumič a také po celý den měl technické problémy velice rychlý Dominic Vogl. A finále to pak byla oťukávaná Zdenka Martina Hudyho, který musel jet přes velice rychlým Zdenkem defenzivní stopu. TQ znamenalo hodně a pro první místo si dojel Martin před Zdenkem, pak to byla bitva o další místa. Pochvalu za perfektní výkony zaslouží mnoho jezdců, ale vyzdvihl bych Petra Grofa, Víťu Holu a navrátilce Vaška Sauere. Ti se v zahraniční vyýpravě jezdců seriálu ETS vůbec neztratili.

Děkujeme všem za účast, věříme, že jsme pro vás vytvořili zábavu spojenou s adrenalinem a nyní se jen můžeme a můžete těšit na další závod, který bude jako jediný netradičně v neděli 11.11.

Fotogalerie k tomuto článku najdete na našich stránkách.