První závod Open Offroad Challenge Brandýs

Jan Domanský


Dráha pro nedělní offroadové klání se začala stavět v sobotu v podvečer po skončení závodů onroad. Pro offroady byl zakoupen speciální zátěžový koberec, který je ojedinělý v České republice. Pro tyto závody byly také zhotoveny speciální skoky, které jsou maximálně bezpečné a zároveň zajímavé. S přípravou dráhy jsme končili kolem druhé hodiny ráno. Tento závod bychom mohli pojmout jako mezinárodní, protože se závodu účastnili závodníci z Německa, České republiky a Slovenska. Závody byly vyhlášeny pro kategorie1/14 a 1/18 Mini, E 1/10 Buggy 4WD, E 1/10 2WD, E 1/8 Buggy a Short Course.

V kategorii 1/10 2WD se sešlo sice pouze pět jezdců, ale o pěkné souboje nebyla nouze. Kvalifikace vyhrál Jozef Nováček a zajistil si tak nejvýhodnější startovní pozici pro finále. Na druhém místě po kvalifikacích skončil Petr Pšondr a se třetí příčkou se jistě nechtěl uspokojit mladičký slovenský jezdec Oliver Havránek. Ten se ve finále nevzdal a vybojoval si krásnou celkovou druhou pozici v celkovém pořadí. Roli favorita potvrdil Jozef Nováček, který vyhrál první dvě finále a do třetího již nenastoupil. Třetí finále se stalo kořistí Olivera, který si tak pojistil druhou příčku. Svou druhou pozici z kvalifikací si neudržel Petr Pšondr a propadl se na nepopulární čtvrté místo. Třetí pozici nakonec získal Jan Hubr.

Ve světově oblíbené kategorii Short Course se sešli tři jezdci. Zajímavostí však bylo, že všichni tři byli z Německa. Kvalifikace vyhrál Elias Rhode a zajistil si tak start do finálových jízd z první pozice. Na druhém místě po kvalifikacích se umístil Mario Pfeiffer a třetí skončil Thomas Andersch. Teprve až do finále nastoupil další jezdec, Dirk Röntsch, kterému se povedlo závod vyhrát. Druhou pozici obsadil vítěz kvalifikace Elias Rhode a třetí nakonec skončil Mario Pfeiffer. Do finále již nenastoupil Thomas Andersch, a tak obsadil čtvrtou pozici.

Kategorie1/14 a 1/18 Mini činila na startovní listině čtyři jezdce. Petr Pšondr ovládl kvalifikace a do finálových jízd si tak zajistil start z první pozice. Na druhém místě se kvalifikoval Václav Nývlt a třetí pozici obsadil Martin Lepič. První tři zmiňovaný jeli s podvozky v měřítku 1/14. Na čtvrtém místě skončil Jirka Garbaczewski, který se soupeřům snažil sekundovat s menším podvozkem o měřítku 1/18. Finále se velice vydařilo Václavu Nývltovi a dokázal porazit vítěze z kvalifikace a tak vyhrát celý závod. Druhé místo tedy připadlo Petru Pšondrovi a třetí pozici obsadil Martin Lepič.

V kategorii 1/10 buggy 4WD se zúčastnilo devět závodníků. Již od začátku kvalifikace dával na jevo svou rychlost Kamil Řečínský, který s přehledem ovládl kvalifikace a zajistil si tak první příčku do startu finálových jízd. O druhé místo se přetahoval Jozef Nováček a Michal Bureš. První jmenovaný měl více štěstí, a tak je Jozef postavil na druhou příčku do finálových jízd. Třetí tedy skončil Michal Bureš. Krásné čtvrté místo si po kvalifikacích vyjel mladý slovenský závodník Oliver Havránek a ukázal tak, že i on by chtěl ve finále ještě zabojovat. To se mu také povedlo a po pár chybách Michala Bureše získal krásnou třetí příčku v konečném pořadí závodu. Roli favorita potvrdil Kamil Řečínský a s přehledem vyhrál všechny finálové jízdy. Pokoušel se mu sekundovat Jozef Nováček, ale v tomto závodě to nestačilo a tak si Jozef odvezl ze závodu druhé místo. Finále B se stalo kořistí Václava Turka, který jel s buggy 1/10 poprvé a vítězství ve finále B není vůbec špatný výsledek.

Hlavní kategorie 1/8 buggy nabízela krásné souboje v každé jízdě. Souboje buggynového specialisty Jana Domanského a Michala Blahovského byli krásné. Kluci si nedarovali ani centimetr dráhy. Kvalifikace se podařilo vyhrát Michalovi, ale ještě neměl zcela nic jisté. Druhé místo na startu obsadil Honza Domanský a třetí pozici si vyjel německý závodník Jörg Rhode. Do finále A se ještě probojoval na čtvrtém místě Michal Trunda a na pátém místě Víťa Linhart. Finále na sedm minut přineslo hodně zvratů. Michal prvních pět minut vedl s luxusním náskokem pěti vteřin, ale po pár chybách ho Honza dohnal a čistým předjížděním manévrem Michala předjel a vyhrál první finále, čímž měl nakročeno k prvnímu místu celkově. Start druhého finále proběhl naprosto stejně a Michal si po celou dobu držel první pozici. Bohužel při předjíždění jezdce o kolo byl Michal nemilosrdně v posledním kole sražen a Michal musel počkat na pomoc nasazovače. Této chyby využil Honza a tak vyhrál i druhou finálovou jízdu a zaslouženě se stal vítězem závodu. Svoje vítězství ještě potvrdil v poslední finálové jízdě, kde dokázal také vyhrát. Na třetím místě skončil Jörg Rhode, čtvrtou pozici uhájil Michal Trunda a pátý dojel Víťa Linhart. Finále B se podařilo vyhrát německému závodníkovi Dirku Röntschovi.

Po skončení závodu proběhlo vyhlášení výsledků a mě nezbývá nic jiného než poděkovat všem zúčastněným a těšit se společně s Vámi na další závod ze seriálu Open Challenge Offroad Brandýs.

Závěrem bych chtěl poděkovat především klukům z Terezína za pomoc při umísťování skoků a Kamilovi Řečínskému, který se podílel na úpravě původního tvaru dráhy. Rovněž velký dík patří Víťovi Linhartovi, bez jehož pomoci by se nám nepodařilo zajistit takto kvalitní skoky.

Kompletní výsledky závodu najdete ZDE.