Závod RCEJ Karlovice 13.10.2012

Karel Martinec


V sobotu 13.10.2012 odstartoval v Karlovicích první závod zimního seriálu RCEJ Zlín 2012-2013. Celkem se zúčastnilo 26 jezdců ve 4 kategoriích. Počet závodníků byl 20, z toho 6 startovalo ve dvou kategoriích.

Číslo

Jméno

 

Club

Skupiny

 

 

 

 

 

1

Blažek Matyáš

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 4WD

2

Brodský Tomáš

 

RC Vsetín

1/18 Formule 1

3

Diblík Lukáš

 

Jabloňany

1/18 Stock 2WD, 1/24 Expert

4

Halász Adam

 

Kopřivnice

1/18 Stock 4WD

5

Halász Tomáš

 

Kopřivnice

1/18 Stock 4WD, 1/18 Formule 1

6

Hrnčíř Jan

 

Břeclav

1/18 Stock 4WD

7

Janoš Zdeněk

 

MK Zubří

1/18 Formule 1

8

Malík Matěj

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 4WD

9

Malíková Jitka

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 4WD

10

Martinec Pavel

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 2WD, 1/18 Stock 4WD

11

Maňák David

 

DMR Racing

1/24 Expert

12

Myšička Martin

 

RC Polná

1/18 Stock 4WD

13

Nesládek Mikuláš

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 4WD

14

Nesládek Petr

 

RCEJ Zlín

1/18 Stock 2WD

15

Parák Milan

 

Břeclav

1/18 Stock 2WD, 1/24 Expert

16

Parák Vít

 

Břeclav

1/18 Stock 2WD, 1/18 Formule 1

17

Solanský Radovan

 

MK Racing

1/18 Stock 4WD

18

Vomlel Ondřej

 

RC Polná

1/18 Stock 4WD

19

Vomlel Vladimír

 

RC Polná

1/18 Stock 4WD, 1/18 Formule 1

20

Šimurda Jakub

 

MK Zubří

1/18 Stock 4WD

Kategorie:

  1. 1:18 Stock 2WD – 5 jezdců
  2. 1:18 Stock 4WD – 13 jezdců
  3. 1:18 Formule – 5 jezdců
  4. 1:24 Expert – 3 jezdců

První jezdci přijeli už v pátek na večer, aby pomohli postavit dráhu. A nebylo jich málo. Všichni Polňáci – Vláďa + Ondra Vomlelovi, Vláďa +Martin Myšičkovi, Dále přijeli od Břeclavi Milan + Vít Parákovi, děda Hrnčíř. ValMezáci a Vsetiňáci Kuba Šimurda, David Maňák a Zdeněk Janoš. Tito samozřejmě přespali v hale na dráze. Přijeli pomoci i skoro místní Jitka Malíková se syny Matějem a Michalem z Hulína. Pavel Martinec a Nesládci Petr a Mikuláš +Matyáš Blažek. Z Prostějova přijel i Sváťa Hájek, a to i přes to, že se závodu nezúčastnil. Celkem tedy početná skupina lidí, které moc děkuji.

Moje maličkost s Vláďou Vomlelem jsme se dali do rozhýbání nové časomíry AMB, kterou Vláďa přivezl k zapůjčení z Polné. Starou infra časomíru jsem měl pro případ nouze rovněž k dispozici. Ta ale zůstala po celou dobu závodu zabalená, protože AMB pracovalo spolehlivě.

Sobotní ráno jsem se ještě sžíval s novou časomírou, kde mi Vláďa ukazoval možnosti AMB. Proto jsme začali trochu později. První start kvalifikačních jízd dvojkolek začal až před 10 hodinou. Vít Parák všem ukazál, kdo je mistrem této kategorie. Milan Parák dojel na druhé pozici. Pavel Martinec do první jízdy nenastoupil. Asi přeslechl, kdy se začíná startovat.

Ve druhé a třetí jízdě se probojoval Petr Nesládek na druhou pozici. Vít si třemi vítězství zajistil start do finálovek z prvního místa.

Rovněž v C skupině kategorie 4WD děda Hrnčíř ukazuje, že i v jeho věku (82 let) to s vysílačkou stále umí. Jediná žena na startovním poli zajela druhé místo. Ve druhé jízdě se vyšvihl nováček Matyáš Blažek a předjel jak dědu Hrnčíře, tak Jitku Malíkovou. Ve třetí jízdě vítězí opět děda Hrnčíř.

B skupinu kategorie 4WD vyhrává první a druhou jízdu Martin Myšička. Láďa Vomlel se s ním snaží držet krok, nicméně ztrácí nějaké to kolo. V poslední kvalifikační jízdě Láďa vyhrává o necelé 3 desetiny nad Martinem.

Kuba Šimurda předvádí na dráze vynikající výkon a i v této kategorii už znám budoucího vítěze, pokud nebudou problémy s modelem. Tři výhry ve skupině A kategorie 4WD je toho důkazem. O druhé místo bojuje Mikuláš s Pavlem.

V kategorii 1:24 Expert si vede dobře Lukáš Diblík, I on 3x vyhrál a nájezd 29 kol v první jízdě je velmi dobrým výsledkem.

Vít Parák ve formulích v  kategorii 1:18 dokazuje, že je mistrem volantu. Dvě jízdy vyhrává, tu třetí vynechává. Zdeněk Janoš 3x dojíždí na druhém místě. Tomáš Brodský přijel na závody později a první jízdu nestihl. Tu třetí vyhrál.

Mezi kvalifikačními jízdami téměř žádná přestávka. Snažím se dodržet harmonogram časomíry. Jedou se 3 kvalifikační 4 finálové jízdy. Do celkového výsledku se započítávají 3 nejlepší časy ze 4. Menší přestávku jsem udělal před finálovými jízdami na oběd.

Po obědě opět startuje jako první skupina 2WD. Vít si třemi vítězstvími zajišťuje celkové první místo v absolutním pořadí. O druhé místo vede velký boj Lukáš s Pavlem. Pavel sice 3x dojel na druhém místě, ale celkové druhé místo vybojoval Lukáš Diblík. Pavel skončil na třetím místě celkově o 4 sekundy za Lukášem.

V kategorii 4WD skupině C pro poruchu 2x nedojel Matěj Malík. To se bohužel odrazilo i na celkovém umístění. Pro Matěje zbylo bohužel jen poslední místo. Zklamaný sice je, ale rozhodně už se těší na další závod. Tuto skupinu ovládl Matyáš a tak mu celkově patří 9. pozice, když pojel na dědu Hrnčíře o 2 sekundy. Jitka skončila na 11 pozici před Adamem. Skupinu B ovládl Ondřej Vomlel a Tomášem Halászem. Celkové 4. a 5. místo jim patří  právem. Vladimír skončil na celkovém 7. místě před Radovanem Solanským. Ve skupině A se nedařilo Pavlovi, kdy měl technické problémy s přetáčením vozu. Nakonec skončil na 6. místě s necelou sekundou za Tomášem. Martin Myšička si vybojoval 3. místo. Mikuláš ukázal, že mu to letos jede a právem mu patří 2. místo. Pro 1. místo si přijel z ValMezu Kuba Šimurda. V první finálové jízdě sice pro poruchu nedojel, ale další 3 jízdy s přehledem vyhrál. Nájezd 2x 35kol, byl absolutní rekord zajetých kol. Vždy najel minimálně 3 kola na druhého v cíli. Do poslední chvíle jsem čekal pokoření 10 sekundové hranice na kolo. Nakonec se to nepovedlo. Kolo od kola se zlepšoval a nejlepší čas 10.022 byl TOP.

V nemenší kategorii jeli pouze 3 vozy. Každé z nich alespoň jednou vyhrálo jízdu. Lukáši se to podařilo hned 2x, a tak byl i celkově na 1. místě. Na 2. místě skončil Milan Parák před třetím Davidem Maňákem. Tato kategorie byla opravdu velice vyrovnaná.

Vít Parák se v kategorii Formule stal celkovým vítězem, když všechny jízdy vyhrál. Tomáš Brodský rovněž dokázal, že je dobře připravený a 4 druhé místa zajistili i to celkové. Zdenek Jánoš zajel 3x na 3. místě a rovněž celkově 3. místo. Tomáš Halász 3×4.místo a tak bylo rozhodnuto, komu celkové 4.místo připadne. Láda Vomlel skončil na 5. místě.

Během finálových jízd jsem 3x napomínal nasazovače, aby nasazovali. Když se tak nestalo, tak jsem dle pravidel dvěma škrtl nejlepší výsledek. V celkovém pořadí to ale nemělo vliv na umístění. To byla taková malá černá kaňka na velice krásném závodě.  Jezdci si pochvalovali krásné prostředí v kulturním domě v Karlovicích u Zlína. Vhod přišla i otevřená restaurace, kde si bylo možno zakoupit nějaké pití či brambůrky a různé pochutiny. Na dalším závodě snad bude i teplé jídlo. To záleží ovšem na domluvě mezi hospodským a přihlášenými jezdci. Běžně se v malé vesničce v místní restauraci nevaří. Bude nutno dát předem vědět, kolik porci je třeba navařit.

Po skončení závodu se rychle začalo s úklidem tratě. Následovalo vyhlášení výsledků a odjezd ke svým domovům. Celkové výsledky najdete na webu: http://prihlasky.rcejunkove.cz/index.php?stav=vysledky

Foto je umístěno na webu:

http://rcejunkove.rajce.idnes.cz/2012.10.13_-_RCEJ_Karlovice/

Kuba Šimurda rovněž fotil a fotky z jeho fotoaparátu najdete na webu:

http://rcakteam.rajce.idnes.cz/PEJ_Karlovice_13.10.2012/

Další závod RCEJ se koná opět v Karlovicích u Zlína a to 10. listopadu.

Tímto všechny příznivce malých měřítek zvu na tento druhý závod do vesničky, kde lištičky dávají dobrou noc.

Poděkovat bych chtěl všem, kteří se podíleli jak na stavbě, tak i úklidu dráhy. Poděkování patří rovněž i starostovi obce Karlovice, který nám umožnil uspořádat závod v jejich Kulturním domě.