Letní sezóna MIBOSPORT Cup onroad a offroad 2012

Michal Bok


""

 

ONROAD

Sedm závodů v tradičních moravských lokalitách Brno, Blansko a Slavkov u Brna. Celkově na startu přes 60 aut v hlavních kategoriích Modified, Stock Zero 13.5T a Formule. Tyto kategorie doplnila na některých závodech kategorie Nitro. Počínaje třetím závodem pak nová kategorie Yokomo GT.

Kategorie Modified

27 jezdců na startu a opět jako je to pravidlem seriálu MIBOSPORT Cup scházeli se pravidelně ti nejlepší jezdci od nás a Slovenska doplněná návštěvou z Polska i Rakouska. První závod vyhrál Zdenko Kunák, ale to bylo jeho poslední vítězství v seriálu. Další vítězství si měnili Marek Černý a Radek Flek. Marek vyhrál všechny tři závody v Brně, ale na jiných tratích se mu tak nedařilo. Radek ovládl Slavkov u Brna a Blansko. Před posledním závodem Zdenko, Marek i Radek měli šanci na celkové vítězství a nic nebylo jasné do posledního finále, kde si TQ udržel Marek a vyhrál tak celkově seriál. Druhý i přes neúčast Zdenko Kunák a třetí Radek Flek. Těsně pod stupni celkově David Němček a pátý mistr ČR Jarda Kopecký.

Stock Zero 13.5T

18 jezdců na startu kategorie Stock Zero 13.5T. Zdenko Kunák vyhrál všechny závody, kterých se zúčastnil, ale díky neúčasti na čtyřech započítávaných závodech celkově nevyhrál. Celkovým vítězem se stal tak David Němček. Jedinými, kteři také odjeli započítávané čtyři závody byli Radek Voda a Antonín Pospíchal. A i díky tomu se ve jmenovaném pořadí umístili na celkovém druhém a třetím místě. Kategorie Stock Zero 13.5T se účastnili v průběhu sezóny také například Marek Černý, Tono Sloboda, Oskar Malatinský a další.

Na základě získaných zkušeností z této kategorie jsme se právě rozhodli pro jednotnou motorizaci pro zimní sezónu a také 17.5 závitů. Věříme, že určený motor LRP X12 17.5T je tím nejschůdnějším řešením vyrovnanosti, optimální rychlosti a dostupnosti tohoto motoru. Motorizace bude samozřejmě použita také pro příští letní sezónu.

Formule

17 formulí na startu v průběhu sezóny. První místa si mezi sebou dělili Jiří Groch a Patrik Maňoušek. Jednou vyhrál celkový vítěz kategorie Formule v rámci Euro Touring Series Herbert Weber. Jiří Groch nakonec vyhrál i poslední závod v Brně a stal se tak celkovým vítězem před Patrikem Maňouškem a Jaromírem Sattlerem. Ten měl stejný soušet bodu jako Miloš Klaus, ale nejlepší bodový výsledek měl Jaromír Sattler a tak se mohl radovat z umístění na bedně.

David Černý byl vylosován a získal podvozek Yokomo BD5

 

OFFROAD

Šest závodů v MIBOSPORT Racing aréně v Třebíči na povrchu umělá tráva. Celkově se sešlo na startu přes 35 aut ve dvou hlavních kategoriích Buggy 4wd a 2wd.

4wd Buggy

24 jezdců v této kategorii. Kája Novotný vyhrál všechny závody kterých se zúčastnil včetně posledního závodu v protisměru a po zásluze vyhrál celý letní seriál jako v zimě. O druhé místo měl probíhat na posledním závodě souboj mezi Radkem Flekem a Petrem Hanákem. Radek skončil druhý na posledním závodě a i tak celkově. Čtvrté místo pak zbylo na domácího Dominika Maška a vítězem kategorie Hobby se stal také domácí Jiří Hrubeš. Všechny závody dopadly bez výraznějšího překvapení v pořadí.  V celkovém pořadí se dále umístili Vojta Flek, Jaroslav Vala, Petr Kristek, Jaroslav Nuhál, Tomáš Kristek a Jakub Kratochvíl.

2wd Buggy

11 jezdců na startu dvoukolek. I zde Kája vyhrál vše, což se v této kategorii očekávalo. Pouze v jednom závodě mu trochu konkurovali Martin Zvara ml. a Tomáš Kembitzký. O druhé místo v celém seriálu mezi sebou pak na každém závodě sváděli Vojta Flek a Jiří Hrubeš. Možná i díky neúčasti Jirky na posledním závodě skončil Vojta na druhém místě.

Dominik Mašek byl vylosován a získal podvozek Yokomo B-MAX2

 

Teď už jen zbývá těšit se na nadcházející zimní sezónu, do jejího startu zbývá přesně jeden měsíc.

 

Foto a info na stránce pořadatele MIBOSPORT