První závod letošního léta v Náchodě – reportáž

Zdeněk Beneš


Tentokrát menší účast závodníků udělala z prvních náchodských závodů opravdu komorní přátelský zážitek. Pořadatelé ale i přes menší počet startujících neponechali nic náhodě, tedy areál byl stoprocentně připraven včetně nacukrované dráhy. Letošní novinkou pak bylo občerstvení přímo u dráhy, které ráno nabídlo závodníkům snídani v podobě koláčů, kafe, ale i párků a točeného náchodského piva. To chutnalo hlavně Radovi Ďuranovi, který stihl do začátku kvalifikace tři kousky:-) Pro nepivaře byla k dispozici točená kofola, v nabídce nechyběly ani párky v rohlíku, k obědu byl připraven vynikající guláš. Jelikož byl náchodský závod pro mnoho závodníků prvním na asfaltu, trénink probíhal až do půl desáté, aby si všichni dostatečně zatrénovali a nastavili modely.

Po rozpravě a společné fotce se mohlo začít závodit. Jelo se po směru hodinových ručiček, tedy opačná varianta dráhy, než se pojede při Mistrovství republiky, jež Náchod bude hostit na konci letních prázdnin. Na druhou stranu než při prvním závodě se pojede i příště, kdy pojedeme víkendový závod Grand Prix Náchod, ale o tom později:-) Abychom si dosyta zazávodili, jely se čtyři kvalifikace a následně i čtyři finálové jízdy! Samozřejmě i přes menší počet účastníků byl zachován rozumný interval mezi jízdami, aby si závodníci stihli připravit modely. Navíc byla i pauza na chutný gulášek. Závod se odjel ve třech kategoriích – Open (7 závodníků), Hobby (6 závodníků), Formule (3 závodníci) a GTčko měl na dráze Franta Kačírek, který si s modelem zajezdil společně s kategorií Hobby.

Open kořistí Marka Černého

Sedm závodníků, kteří se nebáli super rychlých modelů, si v kvalifikacích rozdělili startovní pozice a nejrychlejší ve všech jízdách byl právě český reprezentant Marek Černý. Druhý na startovním roštu stál Michal Blahovský, záda mu kryl týmový kolega Martin Ševčík. Výborně naladil při ranních trénincích svůj model Rado Ďurana, který si v kvalifikacích poradil s Jirkou Svobodou. Jirka měl naopak radost, že pojel Zdendu Beneše. Sedmý na startu byl Míra Novák.

Finálové jízdy se v Náchodě jely čtyři, z nichž se dvě započítávaly. Takže opravdu hodně příležitostí si zajezdit. Z prvního místa na roštu vždy nejrychleji vystartoval Marek Černý. Ten měl ale hned v první finálové jízdě technické problémy s elektronikou a jízdu tak překvapivě vyhrál Martin Ševčík. Marek si ale ve zbývajících jízdách počínal naprosto suverénně a zaslouženě první náchodský závod vyhrál. Martin Ševčík celý závod jezdil v popředí a naprosto dokonale využil problémů soupeřů, především Michala Blahovského, zaslouženě si tak dojel pro druhé místo. Bronzovou příčku si připsal Rado Ďurana. Rado dal na léto do svého modelu silnější 6,5 závitový motor a i když to není tak výkonný agregát, jako mají jeho soupeři, vyrovnanou jízdou si připsal parádní výsledek. Smolařem závodu byl zmiňovaný Michal Blahovský, jež dvakrát finále nedokončil a při druhé jízdě mu vypadl konektor z baterie. Michalovi výsledek stačil na čtvrté místo. Statečně se soupeři bojoval i pátý Jirka Svoboda, který si do Náchoda přivezl dobrou formu a nebyl daleko od stupňů vítězů. Míra Novák si pěknou jízdou užíval první závod, který dokončil jako šestý. Zdenda Beneš do finálových jízd již nezasáhl a věnoval se organizaci závodu.

Hobby ve vyrovnané bitvě vyhrál Milan Wolf

V kategorii Hobby se sešlo šest soupeřů a jízdy byly hodně vyrovnané. TQ si ve čtyřkolové kvalifikaci vyjel Milan Wolf, když porazil náchodské duo „Sokolíků“, druhého Zdendu a třetího Lukáše. Lukáš byl také nejlepším juniorem závodu a se starými pardály se vůbec nemazlil a pěkně jim zatápěl. Čtvrtou příčku na startu měl výborně jedoucí Milan Maksymov, pátý byl nováček na závodech Tomáš Červinka a startovní rošt tentokrát uzavíral Pavel Hejzlar.

Čtyři finále byla hodně napínavou bitvou. Pomaleji jedoucí modely kolikrát byly v těsných kontaktech a bylo vidět, že se již kluci naučili dobře jezdit, protože karambolů nebylo mnoho. Vlastně za celý závod se nemusel udělit žádný trest Stop&Go. Tři finále vyhrál Milan Wolf, který si tak zajistil další plný bodový příděl do celkového pořadí OPEN Tour 2012. Nejbližším soupeřem byl Milanovi Zdenda Sokol, který i jedno finále vyhrál a je vidět, že se opravdu dostává do formy. Vždyť Zdenda začal závodit až loni na podzim! Výborně zajel další člen pořadatelského klubu Milan Maksymov, který ve finále dokázal porazit nejlepšího juniora Lukáše Sokola. Lukáš ale jel také moc pěkně a je vidět, že možnost tréninku na náchodské dráze mu hodně prospívá. Nováčkem na závodech byl Tomáš Červinka a hned napoprvé nejezdil špatně! Tomáš poprvé přišel na dráhu o týden dříve, kdy s modelem Tamiya TBX odjel několik kol a urazil rameno. Pro závod jsme mu v náchodském týmu připravili podvozek Xray T3, s kterým si mohl závod užít naplno a my tak do svých řad získali dalšího nováčka – vítej:-) S Tomášem sváděl souboj Pavel Hejzlar, jež také na dráze občas trénuje a své výkony stále posouvá blíž k soupeřům.

Formule vyhrál Metalex Franty Kačírka

František Kačírek s podvozkem Corally a karoserií BPA Metalex MTX 1-06B vyhrál kvalifikaci i závod formulové kategorie, kde se tentokrát sešli jen tři závodníci. Přesto se kluci snažili při každé jízdě podat nejlepší výkony a jejich formule sklidily velký obdiv přihlížejících diváků. Za Frantou prakticky celý den jezdil Jirka Ročňák, jež s krásným monopostem Lotus letošních barev neměl, aspoň co se týká designu modelu, konkurenci! Třetí do party formulářů byl Vláďa Čížek, jež srdnatě bojoval s dráhou i svým modelem. Vláďa ze závodu pořídil i fotky, kterými se můžete pokochat ve fotogalerii pod článkem.

Připravujeme první Grand Prix Náchod 16. – 17. června 2012

Jak jsme již několikrát avizovali, na polovinu června připravujeme velký víkendový závod, který jsme pojmenovali Grand Prix Náchod. Nebude to ledajaký závod, program bude nabitý jízdami, ale i doprovodným programem. Na sobotní večer připravujeme grilování přímo na dráze, kde bude připraven celý víkend bezva stánek s občerstvením, točeným pivem i nealkem a sezením. V sobotu pojedeme dva měřené tréninky a pět kol kvalifikací. V neděli pak jeden měřený trénink ve finálové skupině a následně tři finálové jízdy. Přespání bude možné již od pátku přímo v areálu dráhy v Sokolovně nebo v mnoha penzionech, které v Náchodě jsou. Závod se pojede jako warm-up na Mistrovství republiky, které se v Náchodě pojede na konci letních prázdnin o víkendu 1. a 2. září ve stejném formátu a ve stejném směru, tedy proti směru hodinových ručiček. Bližší informace o GP Náchod připravujeme a budou zveřejněny v nejbližších dnech. Doufáme, že se těšíte!:-)

Kompletní výsledky závodu jsou zde.