Placky na plac aneb restart kategorie 1:8 onroad

Ondřej Dvořák


Olomoucký klub je díky offroad trati zaměřen hlavně na large scale offroad. Nicméně začínáme postupně „prosakovat“ i do jiných kategorií. Kromě zimní Mini-Z sezóny někteří pilují svůj jezdecký styl v onroad large scale. Mě vždycky přitahovala královská kategorie RC aut 1:8 onroad. Možná proto, že jako prcek, ještě za hlubokého totáče, jsem s tátou jezdil po závodech právě osmin, která byla tehdy jedinou kategorií. Offroad byl teprve v plenkách. Z té doby mě zůstali dva amatérsky vyrobené podvozky – škodověnka 130 RS, známý to model z Modeláře a ALJI85, konstrukce podle p. Jiráska z Mnichova Hradiště.

Doba se změnila a místo amatérských podvozků nastoupili komerční závodní speciály. Kategorie 1:8 posléze dojela na svou finanční a technickou náročnost (hlavně motor a pneumatiky) a v Česku se přestala jezdit. Navíc dnes, kdy obecně nitro motory jsou vytlačovány velkými spalováky a hlavně elektrikou se zdá že na obnovení osmiček není místo. Nicméně podle mě to má cenu. Ideální příležitost nabízí nově položený asfalt na dráze v Brně v Bosonohách a navíc jsou tomu naklonění pořadatelé seriálů závodů  KWC a MČR 1:10IC. pokud bude zájem ze strany osminářů lze uspořádat volný závod osmin.

První příležitost mají osmináři už 2.6. při republikových závodech desetin. Registrace je možná na stránkách rcautomodely.com. Pravidla jsou velmi jednoduchá – v podstatě žádná. Závodů se mohou zůčastnit nové, staré modely s pohonem dvou nebo všech čtyř kol, kastle libovolná (Lola, formule, LeMans), měřítko pochopitelně 1:8 a motor 3,5ccm.  Smyslem je přilákat co nejvíce závodníků a pokusit se opět rozjet kategorii 1:8 onroad a pochopitelně dobře a v klídečku si zajezdit.