RC expedice Rudice 19.2.2012

Josef Sperát


Tak po sledování počasí, jak nám ubíralo sníh, bohužel bylo velkým zklamáním. Ale vím, že směr Macocha to bývá se sněhem lépe.

Týden utekl a nakonec jsme dva ledoví muži vyrazili do Rudic, kde se nachází pískový lom a o kousek dál je propadání. Sraz byl v 9 hodin na parkovišti, ale bohužel tam bylo tolik sněhu, že jsme museli jed k hájovně.

Zde jsme nechali velká auta a na řadu přišly naše modely. Asi 70 metrů po cestě jsme odbočili do lesa kde sotva auta jela. Bylo tu spousty sněhu a bylo to jak v pohádce. A to ticho.

Zanedlouho jsme dorazili ke kraji onoho lomu, kde jsme zdolávali první kopečky. Zde bylo ježdění náročné, protože sníh nebyl tak zmrzlý, aby modely udržel, ale trocha šikovnosti a šlo to. Asi po 40. minutách jsme dorazili do nejnižší polohy lomu, kde se nachází rybník. Zde jsme udělali kolečko okolo, projeli rákosím a pokračovali pomalu zpět.

Jakmile jsme dojeli na druhou stranu a proběhlo focení, přidal se k nám další člen. Od toho místa jsme jeli tři. Zde jsme ještě lehce zakroužili a vydali se směrem nahoru a zpět do lesa. Jelo se mezi stromy a sem tam nějaký ten vůz zapadl do měkkého sněhu a to byl oříšek vyjet. Za nedlouho jsme byli zpět u aut u Hájovny, kde jsme naznali, že se přemístíme přes celou vesnici na jiné parkoviště. Odkud pojedeme na Propadání. V tu chvíli začalo vydatně sněžit a najednou to dostalo ještě hezčí atmosféru.

Zde jsme sjeli kopeček dolů ke skalnatým útvarům a zde jsme pokračovali až k místu, kde byly malé jeskyně. Tady jsme provedli i malou projížďku uvnitř. Nejvíce nás dostali dva horolezci, které zima neodradila i od takového sportu.

Ale co no, asi si mysleli o nás to stejné, co my o nich. Že jsou blázni.. Odtud jsme pokračovali k ceduli, která je vzdálena asi 100 metrů od propadání a tady byla asi nejhezčí část. Jednalo se o svahovitý terén plný kořenů a po docela dlouhém zdolávání jsme se octli u skalnaté průrvy, do které vtékala voda z potoku, který přitéká z Jedovnic.

Po hromadném focení jsme se vydali zpět, kde jsme bojovali s čerstvým sněhem, který se lepil na kola.

Expedice byla zahájena v 9 hodin a skončila po 13. hodině. Během expedice nebylo nic zničeno a elektronika šlapala nádherně. A spotřeba baterií byla velmi dobrá. Já osobně jel 2 x 4000mAh NiMh. Tímto děkuji všem účastníkům za hezky strávený den a další expedici zdar.

V galerii jsou vybarné fotky z akce. Více najdete ZDE.