Pohár RCEJ + ČM pohár Březnice 4.2.2012

Karel Martinec


V sobotu 4.2.2012 se konal už v pořadí 6. závod Česko-Moravského poháru MICRO 2011-2012. Tentokráte opět ve Zlíně. Tento závod se jel i jako Pohár RCEJ a to již 4. v pořadí.

Dle přihlášek se dalo předpokládat, že to bude závod s menší účastí. Mnohé zřejmě odradily mrazy, které v tomto období lámou rekordy po celé Evropě. Dokonce i na Mallorce sněžilo. Měl jsem rovněž dotaz, zdali se bude vzhledem k mrazům závodit. Ano, jsem odpověděl, a taky se závodilo.

Už v pátek přijel pomoci se stavbou dráhy Milan Parák s Janem Hrnčířem. Po chvilce i čtyř členné „komando“ z RC Polná v čele s Vlaďou Vomlelem. Sokolovna byla po celkové opravě promrzlá, ale bylo vymalováno a všude čisto. Ogaři tu přespali. Měli zatopené ve vestibulu v předsálí. Milan se odstěhoval přespat do sálu, bo mu táhlo na hlavu chlad. No bedejď by né, když si ustlal pod pořádně netěsněným vývodem komína. Láďa Myšička se synem si ustlali na balkóně, prej je tam teplo.

V sobotu po příjezdu už byl přítomen Lukáš Diblík, který přijel z Brna. Současně se mnou přijel na svůj druhý závod Matěj Malík z Hulína. Já ihned spustil vytápění, aby bylo všem teplo. Přijeli ještě Ošťádal se Schillerem a Tomáš Halász. Celkem se do závodů přihlásilo 20 pilotů ve třech kategoriích. Marek Schiller jel i s modelem pro kategorii Open, ale zařazen byl do kategorie Stock mimo pořadí. Pavel, který se původně přihlásil i do kategorie 2WD, nakonec tuto kategorii nejel. Závodil pouze se čtyřkolkou.

Po 9 hodině proběhla rozprava a začalo se závodit. Jako první startovala B skupina kategorie 4WD. Následovala formule 1, skupina A 4WD a jako poslední skupina 2WD. Pořadí bylo takhle uspořádáno a to vzhledem k těm, co startovali ve dvou kategoriích.

Rovněž finálové jízdy se jely v tomto pořadí skupin. Během dopoledne přestalo fungovat vytápění. Při výpadku bylo ihned znát, že se netopí. Volám proto správci sokolovny a ten přislíbil, že do půl hodiny dorazí. To se taky stalo a hala se opět vytápěla. Příčinou byl mráz, který způsobil přimrznutí membrány na přívodu plynu. Kotel vyhodnotil jeho nedostatek a vyhodil ochranu proti úniku plynu.

O přestávce dorazilo jídlo, a tak se většina stačila i napapat. Petr přivezl mikrovlnku a tak si jídlo bylo možné ohřát. Možnost využívat dovozu jídla je hojně využíván. Celkem 16 porcí to jen dokazuje.

Po součtu rozjížděk se začalo opět závodit. Pořadí kategorií zůstalo neměnné, jen se měnilo pořadí některých jezdců oproti rozjížďkám.

Ve formulích si to mezi sebou rozdávali Lukáš s Petrem a Milanem. Souboj byl i mezi Vláďou a Tomášem.

Podobné to bylo i v kategorii 2WD. Jen s tím rozdílem, že na startu nestál Vláďa, ale Mikuláš.

Ve čtyřkolkách sváděl boj o první místo Marel Schiller s Martinem Myšičkou. Pěkný souboj byl i o třetí místo mezi Mikulášem Nesládkem a Zdeňkem Ošťádalem. Matěj Malík se zatím ještě sžívá se svým modelem a závodní atmosférou. Přes to bych řekl že jede na začátečníka čistou stopu.

I přes malý počet jezdců to byl závod, kde se dalo na co dívat. Ostatní zřejmě odradil velký mráz, který dosahoval venku až – 20°C.

Další závod se v kategorii Micro se koná za 14 dní (18.2.2012) v Pozděchově.

Výsledky najdete v sekci přihlášek nebo na tomto odkazu ZDE.