V Trutnově pojedou všechny čtyřkolky dohromady

Zdeněk Beneš


Nadcházející sobotu 26. listopadu se v Trutnově uskuteční další závod OPEN Tour a závodníky čeká velká změna. Navíc info i pro Hobby kategorii a o Vánočním závodě – bude bohatá tombola!

Současná technická dokonalost elektroniky přispěla k dlouho diskutovanému rozhodnutí. Tím rozhodnutím je sloučení kategorií Modified, Pro Stock a Stock do jedné jediné. Všichni závodníci těchto kategorií tak budou zařazeni do jedné, kde se sejde najednou velké množství závodníků. Tím pádem se bude bojovat nejen o finále A či B, ale i o C nebo D. Velká konkurence dělá kvalitní a zábavné závody, což si právě od tohoto kroku slibujeme.

Možná, že si někteří z vás řeknou, že závodníci kategorie Stock nemají šanci. Pravdou ale je, že perfektně připravený model s motorem 17,5 závitů umí být úplně stejně rychlý jako špičkově připravený model kategorie Modified. Zdenko Kunák a jeho výsledky při závodech Mistrovství republiky jsou toho důkazem.

Proto jsme se, i po četných diskuzích s vámi závodníky, rozhodli tento krok učinit. Pro sobotní závod se hlásíte stále do vašich původních kategorií, do rozjížděk ale již budete zařazeni všichni v jedné kategorii. Samozřejmě pečlivě připravíme kvalifikační skupiny, abyste jeli s podobně rychlými soupeři.

Pro ty, co by si díky zcela volným pravidlům troufali na rychlejší motorizaci a měli doma třeba starší výkonnější motor, je právě nové uvolnění pravidel možností, jak si silnější motorizaci opět osahat a zjistit, zdali Vaše řidičské umění odpovídá rychlejšímu motoru nebo jestli náhodou pomalejší, ale plynulejší jízda, není ve finále úspěšnější!

Od teď již bude 25. místo z 50 závodníků určitě úspěch, bude to úplně jiná soutěž.

Hobbíci zpomalí

Změny se dočká i kategorie Hobby. Od prosincového vánočního závodu totiž závodníci, kteří si chtějí užívat pomalé a opravdu pohodové jízdy, budou muset mít v modelech maximálně předepsaný převodový poměr. Ten stále testujeme, jeho určení přijde v příštím týdnu. Již pro listopadový závod je ale doporučeno, aby jezdci měli ve svých modelech převod 6:1. A proč tato změna? Kategorie Hobby není jen pro začínající závodníky, ale i pro ty, kteří na model nemají tolik času a chtějí tzv. „model vyndat ze skříně a jet“. A samozřejmě i pro ty, co nemají dostatek financí na to, aby si kupovali drahé tuningy či podvozky. Proto musí modely jezdit tak pomalu, aby nezáleželo na tom, jak drahé pneumatiky závodník použije, jestli jede s plastovým nebo uhlíkovým modelem atp. Navíc pro závodníky, kteří budou mít na modelech reálné „pěkné“ karoserie, bude od lednového závodu připraveno vyhlášení o „nejkrásnější karoserii závodu“.

Vánoční závod 17. prosince bude hodně super!

Jak jsme si již v minulých letech zvykli, Vánoce začínají v Trutnově a ani letos tomu nebude jinak. Již teď se můžete těšit na tombolu s cenami v hodnotě deset tisíc korun! Vyhlásíme soutěž o nejkrásnější model celého závodu. Všichni závodníci dostanou při prezentaci malý dárek a určitě již 17. prosince přijde mezi nás i několik Santíků – pamatujete minulý rok?:-) K tomu vánočně vyzdobená hala se stromečkem, žárovičkami a vánočními koledami. Ti, co mají rádi hezké závody a sváteční atmosféru, by rozhodně neměli chybět!

Přihlášky na sobotní závod v Trutnově, na který můžete přijet trénovat již v pátek večer a pak přespat v hale, jsou na stránkách RCA Trutnov. Na stejném místě najdete i propozice, příjezdovou mapku a další informace.

Jaký byl první závod v Trutnově minulý měsíc, se můžete podívat zde.