Pod náchodským zámkem se jel druhý závod

Zdeněk Beneš


Nová náchodská dráha má za sebou premiéru i v druhém směru. Ještě více závodníků než první závod, ráno čerstvé koláčky, komentář všech jízd, skvělé souboje na trati, zase spousta diváků…

Hned po čtrnácti dnech se do Náchoda sjela téměř šedesátka závodníků, aby si vyzkoušeli i druhý směr nové dráhy a zažili další pohodovou neděli pod náchodským zámkem. První závod se hodně líbil a to i proto, že přišlo spousta diváků.

Do druhého závodu jsme dokončili mantinely okolo celé dráhy a namalovali startovní rošt. Nechali jsme si od jedné z našich mamin napéct domácí koláče na ráno a paní v bufetu připravila opět perfektní guláš. Dráha i zázemí tedy opět připraveno, ale co diváci, přijdou? Novinka vždycky láká, takže napodruhé to byla trochu neznámá. Poctivá propagace ale zase zafungovala a diváků i tentokrát bylo několik stovek, když v průběhu dne sledovali jak čtyři kvalifikační jízdy, tak i tři finále na šest minut.

Atmosféra na závodní dráze i mimo ni tedy byla opět skvělá, museli jsme sice rozdat několik Stop&Go a napomenutí, ale to k závodění patří.

Masakrální Modified

Sedmnáct závodníků na startu královské kategorie, kde startují ti nejlepší. A tentokrát to byla opravdová bitva. Petr, Martin, Michal… Trojice závodníků, kteří se kvalifikovali na prvních třech místech finále A, doplnilo je šest dalších vlčáků v pořadí Víťa Hola, Jarda Kopecký, Rada Bryx, Jirka Vyšín, Kuba Mrázek a Martin Ševčík.

Finále A samozřejmě předcházelo velmi vyrovnané finále B, kde si prvenství připsal Jiřina Janoušek před Rado Ďuranou a Mírou Červem. Největší podívaná však byla na finále A, první místo totiž neměl nikdo až do poslední jízdy dne jasné. Péťa Grof sice i přes ranní bolebřich  vyhrál kvalifikaci a první finále, ve druhém ale přetrhl přední řemínek a z jízdy odstoupil. Kousek za Petrem jezdili Martin Kořínek a Michal Blahovský, kteří si nedarovali ani centimetr nové dráhy a jejich souboje byly opravdu perfektní a hlavně hodně korektní! O vítězi tedy rozhodovala poslední jízda, do které závodníci nastupovali zdravě nervózní. Hned v první zatáčce po startu probrzdil na nezahřátých gumách Martin, Michal šel na druhé místo a Petr byl první. Grofík si první místo s přehledem pohlídal a zaslouženě, za ovace přihlížejících, vyhrál! Martin s Michalem bojovali společně o další pozice na stupních vítězů. Martin v druhé minutě jízdy, po dvou malých Michalových chybkách, získal zpět druhé místo a i když až do cíle musel svoji pozici bránit, odvezl si z Náchoda druhé místo. Na čtvrté místo ve finále postoupil Jarda Kopecký, když překonal Víťu Holu.

Téměř tucet formulí

Formule 1 má být formulí 1 a to se vším všudy, tedy i s rychlým motorem. No a motor potrápil vítěze prvního závodu v Náchodě Ondru Šrámka, který i pro druhý závod byl favoritem. Z Hradce Králové ale přijel David Špráchal, jehož jsme na větších závodech viděli snad poprvé a hned se předvedl ve skvělém světle, když vyhrál kvalifikaci před Radkem Rusmichem. V jedenáctičlenném startovním poli nechyběli ale ani páni závodníci, kteří se formulemi opravdu baví – jako nejstarší účastník závodu Antonín Hráček ze Zlína! nebo Zdenda Hamák starší.

Do finále A se dostali všichni závodníci, jelikož jsme zase jeli v jedenácti. Tedy dráha, závodníci a monoposty prošly další zatěžkávací zkouškou. Odkrytá kola formulí nadělají divy, ale nakonec to zase byla hodně pěkná podívaná. Do finále vybavil novou elektronikou svojí formuli Ondra Šrámek a zase byl k neporažení. Najížděl o jedno kolo více než soupeři a nebylo co řešit. Ondra je prostě král formulí na závodech OPEN Tour. O druhé a další místa se ale již těsně bojovalo a druhé místo bylo velkým překvapením! Člověk, který se velkým dílem podílel na vybudování nové náchodské dráhy a velký závodník tělem i duší Franta Kačírek poladil model, ruce i hlavu a získal druhé místo! Osobní gratulace ještě jednou! Stupně vítězů doplnil minule druhý Radek Rusmich z Rychnova nad Kněžnou. Brambora zbyla na vítěze kvalifikací Davida, který si poradil s pátým Martinem Minyukem.

Pro Stocky a král Jakub

Ano, Kuba Mrázek vyhrál oba náchodské závody v kategorii Pro Stock a nedal nikomu šanci se ani přiblížit. I když tentokrát se hodně snažil Roman Roubíček, který po sobotním tréninku předvedl parádní výkon a zaslouženě si dojel pro druhé místo. Roman získal skalp i pana závodníka Jirky Opla, který s novým podvozkem Serpent stále hledá to správné nastavení. Sympatický výkon podal i čtvrtý Jirka Král a pátý Jirka Svoboda. V Pro Stockách se také odehrával souboj v kategorii Old Boys, který se strhl hlavně mezi závodníky týmu KaKoJaMa Jirkou Kolmanem a Standou Mrázkem. První místo bylo jasně v držení Jirka Opla, „Stařík“ Kolman získal stříbro a Standa bronz.

Stock

Pět závodníků a trochu skomírající kategorie Stock. Přitom dostatečná rychlost pro hodně závodníků, kteří s rychlými modely možná budou mít v hale problémy. Všem vypálil rybník polský závodník Marek Kusiakiewicz, když se svým žlutým TOPem položil na lopatky Pavla Švece i Krzysztofa Nieboru. Závod se moc nepovedl Milanovi Wolfovi ani Mírovi Novákovi.

Hobby

Pomalu se nám rozrůstá kategorie, která je určena nejen pro všechny nováčky, ale i odrostlíky,kteří nemají na modely moc času, potřebují jen dát nabitou baterku do modelu a jít jezdit. Pomalou rychlost plechovek nebo 21,5 závitových motorů se zero boostem modely hravě zvládnout a závodníci tak můžou jen klidně kroužit. Takovou filozofii si vzal za své i Honza Blahovský, když se rozhodl po dlouhé době dát vlastní model na dráhu. Půjčil si do auta plechovku z modelu za dva a půl tisíce a pomalejší auto bez problémů uřídil na první místo! Druhou pozici obhájil z prvního závodu Honza Petr, když opět vodil po dráze své krásné Kamaro. Stupně vítězů doplnil náchodský navrátilec na závodní dráhy (po asi šesti letech) Martin Cöger, který doma s tátou poskládal starou F103 a také mu to hodně dobře šlo! Čtvrtý byl další navrátilec Jarda Kopecký starší, pátý Tomáš Janeček z Rychnova. V kategorii Hobby nastoupil ke svému vůbec prvnímu závodu s naším půjčeným modelem Lukáš Sokol a rozhodně se na dráze nepletl. Dnes už bude na tréninku s novým Xrayem!

Zde je vidět, že filozofie levného a relativně pomalého ježdění má svůj smysl. Pokud i vy máte doma takové modely a chcete se přijet vozit, rádi vás uvidíme!

GT

Čtyři závodníci, kteří po nové dráze prohnali své zadokolky. Zvítězil Honza Petr, který tentokrát díky technickým problémům Zdendy Beneše neměl konkurenci. I zde předvedl velmi dobrý výkon Franta Kačírek, když porazil třetího Martina Špráchala rozdílem jednoho kola. GTčka patří mezi další pohledné kategorie, kde se s údržbou modelu moc nenadřete. Pokud jej máte doma, je to také dobrý relax.

Kompletní výsledky všech rozjížděk a celkové výsledky zde.

Závěr

Velmi krátká letní sezóna v Náchodě je tedy za námi. Dva hodně povedené závody a k tomu velké plány do příštího roku včetně vybudování krytých dep a kryté tribuny… Když jsme se v červnu poprvé sešli na asfaltové ploše v totálně zarostlém areálu, těžko jsme si mohli takový průběh vůbec představit. Za ohromné pomoci všech našich kluků z klubu, ale i dalších kamarádů, jsme to dotáhli takto daleko. Na dráze se ještě několikrát povozíme v rámci volných tréninků, o nichž se můžete informovat u nás na webu RCA Trutnov. Příští rok se můžete těšit na pravidelné závody OPEN Tour jednou za měsíc a snad i něco dalšího;-)

Náš seriál ale pokračuje již 15. října prvním kobercovým závodem v Trutnově, kam se po roce vracíme a všichni věříme, že navážeme na to dobré, co jste od nás zvyklí dostávat ve formě hezkých volných závodů pod taktovkou klubu RCA Trutnov. Páteční noční jízdy nebudou chybět;-)