Osmadvacetiny stále žijí ….

Luděk Aschenbrenner


Ač se to zdá skoro k neuvěření, modely nejmenšího opravdu závodního měřítka 1/28 se i po více než osmi letech existence mají stále čile k světu.

Jelikož už od doby, kdy jsem v RCcars publikoval články týkající se těchto modelů uplynulo hodně vody a objevilo se mnoho nových příznivců těchto malých a rychlých závodních potvůrek, uzrál čas abychom si zopakovali pár důležitých informací. Především bych rád porovnal aktuální  pořizovací náklady u dvou nejdostupnějších modelů tohoto měřítka. Jednak zde máme takřka notoricky známé Kyosho Mini-z (dnes převážně v provedení MR03, popř. ještě i MR02) a pak model M280 z produkce ALSracing. Porovnejme tedy pořizovací náklady modelů a tuningu a také porovnejme co který model má, či nemá v základu, a také se podívejme na některá pozitiva a negativa jednotlivých modelů. Ceny modelů Mini-z jsem aktuálně převzal ze stránek dovozců Kyosho a jsou spíše orientační.

1. Mini-z MR02

Tento model se dnes nabízí převážně s elektronikou v pásmu 2,4GHz, ale obvykle bez vysílače, který je třeba dokoupit zvlášt. Model v základu neobsahuje kuličková ložiska, je vybaven pouze planetovým diferenciálem a plastovým závěsem zadní nápravy. Rovněž  set obsahuje pouze plastové disky kol s gumovými pneu zpravidla nepříliš valných kvalit. Cena modelu se pohybuje kolem 2800,- kč  Vysílač, který je  v současnosti k modelům nabízen (Perfex EX-5UR ASF 2.4 GHZ) stojí kolem 5000,- Kč. Původní takřka hračkový vysílač (Perfex KT-18 2-Kanal ASF 2,4Ghz) se prodává za ceny kolem 2000,- Kč. Model je nutno osadit kuličkovými ložisky, vhodný je také kuličkový diferenciál a nezbytností jsou carbonová či laminátová háčka. Vhodné jsou i další prvky jako kovové bloky řízení, kovový či laminátový přední držák karoserie, duralové disky kol, mechové pneu, lepší motor, výkonnější fety…..  Zkrátka a dobře na modelu je co tuningovat a rozhodně to není levná záležitost obzvláště pokud zájemce nakoupí originální díly u Kyosha.

Za cenu kolem 3700,- Kč lze ještě zakoupit modely MR02 v pásmu 27MHz, což ale v dnešní době jednoznačně nedoporučuji, protože spolehlivost řízení v tomto pásmu byla u mini-z problematická a případná konverze modelu na 2,4GHz je finančně velmi neefektivní.

2. Mini-z MR03

Modely této řady jsou dostupné cca od 4500,- Kč a opět bez vysílače. Jinak i zde platí vše co bylo napsáno u MR02, tedy že model je nutno dovybavit řadou dalších prvků, aby se z něj stal opravdu závodní speciál.

V řadě mini-z MR03 lze ještě zakoupit v limitované nabídce model s kompletním tuningem, ovšem také s cenou, která nemusí být pro každého přijatelná a která činí téměř 8500,- Kč.

3. M280 ALSracing

Tento model vznikl někdy v roce 2007 a byl především reakcí na požadavky zákazníků, kteří po prvotním nadšení s plastovými modely Mini-z chtěli vyzkoušet také něco jiného. Těchto modelů se do dnešních dnů prodalo velice slušné množství a i přesto, že závodní kategorie OPEN28 spíše stagnují, jsou M280-ky oproti mini-z  jen velmi vyjímečně k sehnání na Modelbazaru, což svědčí o tom, že se s nimi jejich uživatelé nehodlají rozloučit.  Model M280 je malosériový ryze závodní speciál. Prodává se ve dvou variantách a to v laminátové (aktuálně cena 2690,-) a v carbonové (cena 3490,-). Již v základu oba modely mají vše co má mít opravdová závodní zadokolka, tedy kuličkový diferenciál, kuličková ložiska a také mechové pneumatiky. Model se navíc již v základu pyšní řadou kovových dílů, takže na něm téměř není co tuningovat a i životnost dílů je obrovská. Oč méně se toho dá tuningovat, o to více je možno si s modelem vyhrát při ladění jízdních vlastností, především na silentblocích plovoucí přední nápravy. Model, resp. šasi, ale oproti Mini-z neobsahuje žádnou elektroniku ani motor a rovněž není součástí karoserie. Vše je třeba koupit samostatně, avšak díky tomu je možno vybírat z mnoha variant a model si ušít doslova na míru požadavkům, či finančním možnostem uživatele. Prověřené a jednoznačně doporučované osazení je následující.  Servo Futaba S3114 (cca 500-600 Kč)  plus servosaver (cca 130-170 Kč), regulátory GM racing SX3R nebo SR6R (cena cca 1700-2000) popř. Dsys (cena cca 800-1000) nebo jiné malé regulace (obvykle v cenách od 800 do 1600 Kč). RC soupravu je nutno použít nějakou s malým přijímačem a tak se jednoznačně výtečnou volbou jeví HK-GT2 (cena cca 800-1200 kč) popř. něco od Spectra s micro přijímačem.  Ještě zbývá vybrat vhodnou karoserii (cena 500-1000,- Kč) a motor (řada FK180  za cca 200-250 Kč) a můžeme začít skládat a zapojovat a následně vystartovat na dráhu.  Pokud bychom tedy sečetli vhodnou nejlevnější, ale přesto velmi kvalitní sestavu, tak budeme v případě laminátové verze podvozku na opravdu  příjemných  cca 5800,- Kč Oproti tomu Mini-z nás vyjde např. v provedení MR02 (pochopitelně 2,4GHz) a po započítání částečně porovnatelného tuningu (ložiska, kuličkový diferenciál, laminátová háčka, duralové disky, motor X-speed, bloky řízení v duralu)  na dobrých 7000 až 8000 Kč a to pouze v případě, že rozhodně nepoužijeme originální Kyosho tuningové díly. U modelu MR03 se budeme pohybovat s cenou ještě o cca 1700 Kč výše.

Jak je tedy patrné, finanční karta se dnes jednoznačně obrátila ve prospěch modelu M280, který oproti minulosti (v roce 2007 vycházela sestava modelu s elektronikou kolem 6500-7000 Kč) zlevnil, zatímco Mini-z spíše lehce podražilo. (v době prvních MR02 byla cena po započtení tuningu porovnatelného s M280-kou  někde okolo 6500- 8000,- kč)

Pokud nyní odhlédnu od finanční stránky věci a shrneme jakési plusy a mínusy tak pro Mini-Z platí následující. Pozitivem je nesmírě rozsáhlá nabídka dílů, tuningu a také poměrně značné rozšíření modelů. Do jisté míry je i výhodou dodávané provedení RTR (k jízdě připravený model) což ale nemusí každému vyhovovat.  Negativem je obecně známý fakt, že na modelu po elektronické stránce jde opravit minimum věcí (vše je integrováno na jedné celkem zranitelné desce) a dále, že životnost použitých plastů je někdy až překvapivě nízká a z toho plyne vyšší poruchovost modelů zejména v dětských či začátečnických rukách.  Také provozní náklady modelů mini-z jsou velmi vysoké zejména pokud se používá “značkový originální” materiál.

Model M280 vedle toho, že na něm opravdu není co tuningovat a tak není třeba po jeho zakoupení dalších nemalých investic, především vyniká extrémní životností vpodstatě všech komponentů. Jelikož k jeho výrobě prakticky nebyly použity plasty nemá se na něm i při velmi hrubém zacházení co rozbít. Pochopitelně přelomit některý sklolaminátový díl se čas od času podaří, ale je to opravdu spíše vyjímka….  Další výhodou je možnost vybrat si osazení modelu elektronikou a tím také ovlivnit spolehlivost a funkční vlastnosti, nemluvě o tom, že pokud má někdo osmadvacetiny jako zimní doplněk a je zvyklý na nějaký vysílač z jiného modelu, může jej obvykle použít. Pokud jde o nevýhody tak bych řekl asi to, že model některé své přednosti může pro méně zkušené uživatele přeměnit v problémy. Jelikož se model nedodává RTR jsou u uživatele nutné základní automodelářské zkušenosti a jako závodní speciál také model vyžaduje určitou údržbu (to ale platí i pro mini-z) a opatrný přístup v ladění. Nevhodnými zásahy jde bohužel jinak skvělé jízdní vlastnosti M280-ky značně pokazit. Poslední a asi největší nevýhodou je poněkud menší rozšíření modelu a tak se oproti mini-z hůře shánějí rady a informace.  To pochopitelně neplatí  pokud mne uživatel se svým problémem kontaktuje. Obvykle se i po telefonu podaří najít příčinu proč model zlobí a zjednat nápravu…..

Závěrem přeji všem příznivcům osmadvacetin co nejlepší start a hodně úspěchů v blížící se zimní sezóně.