TECH: Projekt F1 v měřítku 1/18

Luděk Aschenbrenner


<p>
Na základě diskuse na DF RCauta.net a po domluvě s Vláďou Vomlelem a dalšíma skalníma osmnáctinářema si dnešním dnem dovoluji oficiálně představit <!– separe –>nový projekt ALSracing. Tím projektem je model osmnáctinové formule 2WD s pracovním názvem F1-18.
</p>
<p>
V první řadě musím napsat co je hlavním cílem projektu abych předešel případným nedorozuměním. Nejde mi v tomto projektu o co nejrychlejší závodní podvozek, což dost dobře ani u modelových formulí nejde protože díky konstrukci jsou výrazně více zranitelné a proto byl jako pohon zvolen Dc motor z řady populárních MIGů. Jde ale o atraktivní a funkční model, který se bude líbit a dovolí závodění v omezenjším prostoru než jaký je nutný pro formule 1/10. V návrhu podvozku jsou použity osvědčené konstrukční finesy známé z větších modelů 2WD formulí, GT1/10 a dvanáctin. Pochopitelně, že nelze vše co funguje v desetinách přenést do osmnáctin, jsou prostě nutná určitá zjednodušení daná omezenými rozměry měřítka 1/18. Přesto však bude model v moderním &#8220;link&#8221; provedení a vzhledem k loňským zkušenostem s 2Wd modelem M189 lze předpokládat, že cíl stvořit nezáludný, odolný a spolehlivý model se podaří naplnit.
</p>
<p>
Co ale prosím nikdo neočekávejte je nízká cena připravované stavebnice. Model bude vyráběn v limitované sérii převážně na CNC strojích a v jeho konstrukci také bude využito pár dílů z modelů Nanda NRX18. Nežijeme v Číně a tak prostě u malosériovky nečekejte cenu jako u formule od 3Racing nakupované bez cla a DPH někde v Honk-kongu, to je v Čechách prostě nereálné. Definitivní cena zatím není jasná (model je jen na papíře, resp v počítači, v mé hlavě a v představách kamarádů osmnáctinářů), ale předpoklad je, že by se měla v kompletu s karoserií vejít do ceny populárního &#8220;Pročka&#8221; . K výrobě modelu budou použity kvalitní materiály jako dural, delrin a vysokotlaký sklolaminát. Za příplatek bude možno na objednávku dodat alternativu v carbonu a eloxu.
</p>
<p>
Abych ale poskytl možnost pořídit si formuli i těm příznivcům 1/18, kteří do modelu nebudou chtít extra investovat ale mají chuť si zamodelařit, bude ve spolupráci s časopisem RCcars publikován stavební návod na tento model, kde bude popsána možnost alternativně použít díly také z jiných modelů (např. Scalpel) a bude ukázáno, jak si případně některé díly na model samo-domo v přijatelné kvalitě vyrobit. Pochopitelně že díly, které se nedají doma pomocí lupínkové pilky či &#8220;dremelky&#8221; vysochat, bude možno zakoupit samostatně. Pokud chce někdo vyjádřit k tomuto projektu nějaké připomínky či návrhy je možno navštívit výše zmíněné DF a tam o téhle formulce a případném závodění s ní podebatit s ostatními příznivci či odpůrci osmnáctin.
</p>
<p>
Pokud jde o termín kdy se model objeví tak bohužel do Vánoc to nejspíš nestihneme (píšu v množném čísle protože na karoserii, resp modelu pro vakuování, pracuje kolega) ale věřím, že do konce ledna bude model na světě. Pokud už nyní někdo ví, že ho tahle hračka oslovila, bylo by super mne kontaktovat s předběžnou objednávkou abych věděl o kolik modelů by byl na trhu zájem. Více modelů v sérii pochopitelně může ovlivnit konečnou cenu, ale jak jsem psal výše &#8230;. je to maloseriovka a jak říká Vláďa Vomlel &#8220;Pro osmnáctinářské fajnšmekry&#8221; !
</p>