TECH: nové LiPo články z produkce GM

ing. Radovan Bryx


<p>
Firma GM přichází na trh s novou řadou baterií GM LiPo s opět vyšími &#8222;céčky &#8222; a rekordní kapacitou.
</p>
<p>
Firma GM je známá kvalitními bateriemi, které jsou již několik let dostupné na českém trhu. My se zaměříme na baterie o voltáži 7.4V, které byly <!– separe –>nyní v lednu uvedeny na trh. Baterie vychází ze svých předchozích modelů, které byly uzavřeny v černém nebo karbonovém netříštivém obalu. Měly zalisované zlacené dutinky 4mm nebo používaly jinou šíři dutinek u každého pólu. U tohoto unikátního a přitom jednoduchého principu má kladný pól 3.5mm dutinku a záporný 4mm dutinku. Tím se snažila firma GM usnadnit práci nám, modelářům, aby se nám nepodařilo přepólovat náš drahocenný regulátor. Ano, sice musíte použít i 3.5mm konektor i u nabíjecích kabelů, ale investice do přepájení jednoho konektoru v porovnání se spáleným regulátorem je neporovnatelná. Navíc u těchto nových typů jsou dutinky oboustranné, můžete tedy banánky připojit jak na horní, tak na spodní straně baterie. Spodní část je navíc vybavena obloučky pro pevné usazení v podvozku.
</p>
<p>
Při několika závodech jsem měl možnost vidět u některých jezdců vyrobenou redukci těchto konektorů na klasický 4mm banánek. Od ledna je možné získat tuto redukci od prodejce zdarma.
</p>
<p>
Pojďme se ale podívat na samotné modely, které byly uvedeny na trh:
</p>
<p>
GM LIPO 60C 2S2P/5800mAh G4 7,4V (HARDCASE)
</p>
<p>
GM LIPO 60C 2S2P/5800mAh G3,5/G4 7,4V (HARDCASE)
</p>
<p>
GM LIPO 60C 2S2P/6200mAh G4 7,4V (HARDCASE)
</p>
<p>
GM LIPO 60C 2S2P/6200mAh G3,5/G4 7,4V (HARDCASE)
</p>
<p>
Jak vidíte, celková kapacita baterií překročila další hranici, tentokráte to je již 6200 mAh. S touto kapacitou se opravdu nemusíte bát nedostatku kapacity. Ve Stock kategoriích můžete jet nejméně dvakrát na jedno nabití! Samozřejmě ale připomeňme, že v LiPo baterii by mělo po skončení jízdy zbývat aspoň deset procent kapacity. Tím udržíte baterii na dlouho ve skvělé kondici a výrazně tak prodloužíte její životnost.
</p>
<p>
Několik kusů již do ČR dorazilo a byly ihned vyprodány. Kvůli velkému zájmu přijímá prodejce předobjednávky. Ceny začínají na již velmi přijatelných 2449,- Kč.
</p>
<p>
Další info naleznete na stránkách prodejce <a href=“http://www.rc-technika.cz“ target=“_blank“>RC Technika.cz</a>.
</p>