Vzpomínky – 1991- 2

Antonín Hráček


<p>
<b>Leden</b>
</p>
<p>
Po novém roce jsem na kluby rozeslal upravený organizační a soutěžní řád PEJ, který se jel jako M-ČSFR v kat.RC V1.
</p>
<p>
V průběhu měsíce <!– separe –>přicházely na mou adresu převážně žádosti o zaslání okopírovaných Handbooků EFRA, adresářů klubů a žádosti o vstup do RC-MCC.
</p>
<p>
31.1. nám bylo z Federálního statistického úřadu přiděleno IČO naší organizace.
</p>
<p>
<b>Únor</b>
</p>
<p>
1.2. jsem obdržel ze Slavičína od Jardy Fojtů propozice na M-ČSFR v E 1:12. Termín závodu byl určen na sobotu 16.2. Po vzájemné dohodě se ale místo konání přesunulo do Zlína. Velmi vstřícné gesto udělal Dům kultury SVIT ve Zlíně, když pro uspořádání mistrovství dal k dispozici Velký taneční sál.
</p>
<p>
Uspořádáním mistrovství se tedy ujal RC Club Zlín. Sál jsme měli, sháněli se především sponzoři celé akce. I to se podařilo. Finančně i jinak se mimo jiné podíleli i Česká spořitelna a Fatra Napajedla. Hlavním sponzorem byla zlínská firma COMINFO. Z STSČ jsme obdrželi státní příspěvek na toto mistrovství 4000,- Kčs.
</p>
<p>
Závodníci mohli přijíždět už v pátek. Ubytování bylo zajištěno v budově STSČ za poplatek 15,- Kčs. Zúčastnit se mohli i nečlenové RC-MCC. Ti však museli zaplatit startovné 150,- Kčs a neměli nárok na případný postup na mistrovství Evropy.
</p>
<p>
Vlastní závod tvořily rozjížďky na pět minut, dvě semifinálové jízdy (sudé a liché) po sedmi minutách a finále na osm minut.
</p>
<p>
Na start přijelo 38 závodníků z celé republiky. V sobotu dopoledne byly na programu rozjížďky a kvalifikace, za kterých postoupilo 20 nejlepších do vlastního závodu (dvě semifinále a finále). Zvítězil Martin Kořínek z Kolína, před Milošem Kotrabou z Příbora a Jindřichem Ondrušem z Kopřivnice.
</p>
<p>
Úroveň většiny závodníků byla solidní, což bylo shodně konstatováno nejen závodníky, ale i funkcionáři a diváky. Závěrečné boje byly velmi dramatické. Škoda jen, že zájem diváků byl slabší. Dvě stovky přihlížejících na tak zajímavý sportovní podnik je rozhodně málo.
</p>
<p>
Po skončení finálové jízdy a rozdání pohárů, diplomů a cen, jsem se prvních dvou zeptal: &#8222;Chcete jet do Švédska?&#8220; S odstupem času je nutné si uvědomit, že se v podstatě jednalo o první reprezentanty, kteří budou závodit mimo bývalé socialistické země. A hned nastal menší zádrhel. Z pracovních, nebo rodinných důvodů se omluvili závodníci, kteří se umístili na druhém až čtvrtém místě. Reprezentovali nás tedy Martin Kořínek z Kolína a Jiří Souček z Prahy. V pondělí 18.2. jsem přihlášky na M-Evropy odeslal do Německa, na adresu předsedy sekce Elektric-Track pana Heinera Martina.
</p>
<p>
Článek do MODELÁŘE zaslali z MoK Kopřivnice. Cituji: &#8222;Mistrovství ČSFR elekter
se konalo 16. února v Domě kultury Svit ve Zlíně. Bylo vypsáno v kategorii ES &#8211; skupinový závod na okruhu a zúčastnilo se jej 38 modelářů. I přes počáteční zdržení bylo mistrovství velmi dobře připraveno členy RC Clubu Zlín a tak mohli soutěžící předvést hodnotné výkony.
</p>
<p>
Z rozjížděk postoupili přímo do finále J.Souček, M.Kořínek, E.Jarolímek a ing.M.Kotraba
Do semifinále, které se jelo na sedm minut, postoupilo 16 automodelářů. Po téměř bezchybné, ale dravé jízdě si vybojovali místo ve finálové osmičce ing.P.Holub, J.Ondruš, ing.R.Štalmach aj.Šuléř.
</p>
<p>
Finále se jelo podle pravidel EFRA na osm minut. Po polovině závodu se usadil na čele M.Kořínek, který svůj náskok okruh za okruhem zvyšoval. Pro závadu na elektronice musel ze čtvrtého místa odstoupit ing.P.Holub.
</p>
<p>
Hodnotné věcné ceny pro nejúspěšnější závodníky věnovali sponzoři mistrovství Svit Zlín a Cominfo.
Výsledky: 1.M.Kořínek – Kolín, 2.ing.M.Kotraba &#8211; Tatra Kopřivnice, 3.J.Ondruš &#8211; Tatra Kopřivnice, 4.J.Šuleř &#8211; SOU Ostrava-Vítkovice, 5.J.Souček &#8211; Praha 9, 6.J.Jarolímek &#8211; PSO Praha, 7.ing.R.Štalmach &#8211; Vsetín, 8.ing.P.Holub &#8211; Ostrava-Vítkovice.
</p>
<p>
MoK Kopřivnice&#8220;
</p>
<p>
<b>Březen</b>
</p>
<p>
&#8222;Modelári v telocvični
</p>
<p>
V sobotu 16.marca usporiadala ZO ZTČŠ pri Vysokej vojenskej leteckej škole SNP Košice v telocvični ZŠ Krosnianska 2 súťaž rádiom riadených modelov áut s elektrickým pohonom. Sponzorom súťaže bola pani MUDr. Mária Tomášová, majiteľka súkromnej galérie Ria Centrum v Košiciach.
</p>
<p>
V súťaži si medzi sebou zmerali sily súťažiaci z košických klubov a zo Spišskej Novej Vsi. Okrem oficiálnych kategórií sa jazdil na východe republiky už tradičný maratón dvojic na 45 minút. Súťaže sa zúčastnil jako hosť prezident RC-MCC ČSFR pan Hráček, ktorý zoznámil prítomných so stavom a perspektivami automobilového modelárstva v jeho organizácii.
</p>
<p>
Výsledky: RC E &#8211; 1. Š.Tauber, Košice 1, 2. Ing.D.Valder, VVLŠ SNP Košice, 3. M.Bednár, Spišská Nová Ves
</p>
<p>
RC ES &#8211; 1. Ing.P.Bálint, VVLŠ SNP Košice, 2. P.Furík, 3. M.Bednár, obaja Spišská N.Ves.
</p>
<p>
RC ES maratón: 1. Ing.D.Valder, ing.P.Bálint, VVLŠ SNP Košice, 2. M.Bednár, P.Furík Spišská N.Ves,
3. P.Peťko, Š.Tauber, VSŽ Košice, Košice 1
</p>
<p>
Pavol Tulipán&#8220;
</p>