OPEN Tour ve Rtyni 13.11.2010

Zdeněk Beneš


<p>
Menší účast 55 aut na startu byla trochu překvapením vzhledem k tomu, že se ve Rtyni jedou opravdu povedené závody, kde je připraveno vynikající zázemí a pořadatel se opravdu <!– separe –>stará o všechny závodníky na výbornou. Odměnou pro účastníky tak mohla být kvalifikace navíc, jelo se čtyřikrát a ve finále opět nechyběla jízda na šest minut! Novinkou byl řízený trénink s vyhrazeným časem pro náchylnější modely formulí a GTček a také nové dřevěné trofeje, které má pořadatel připraveny pro všechny halové závody letošní zimy. Tentokrát byla postavena hodně příjemná rychlejší dráha, která neobsahovala těžkou technickou pasáž formou protahováku. I tak se ale museli závodníci hodně snažit, protože sebemenší chybička znamenala větší ztrátu, která se pak těžko doháněla.
</p>
<p>
Novinkou také byla škola Petra Grofa, kdy v pauze mezi kvalifikacemi a finálovými jízdami názorně předvedl všem účastníkům, jak by se měl správně připravovat diferenciál. Závodníci si své diferenciály montovali společně s Petrem, takže to byla opravdu výborná zkušenost, kterou na jiných závodech nenajdete! V prosinci jsou v plánu tlumiče.
</p>
<p>
Modified &#8211; Petr Grof má na podzim úžasnou formu, což potvrzuje nejen na závodech OPEN Tour, které opět vyhrál. Petr přijíždí do Rtyně již v pátek, aby jednak potrénoval, ale i poklábosil s kamarády a vždy s sebou přiveze i kytaru, takže se opravdu nenudíme! Druhé místo získal stejně jako v předešlém závodě Petr Hanák, který byl tentokrát vítězi důstojným soupeřem a dokonce málem první finále vyhrál.
</p>
<p>
Pro Stock &#8211; Opět hodně zajímavá podívaná na téměř stejně rychlé modely jako v kategorii Modified, takže jsme zde viděli i několik závodníků, kteří si zase střihli dvě kategorie, aby si více zajezdili. Finále v deseti jezdcích stálo za to. Mnoho předjížděcích manévrů, kontaktů a případných kolizí. Jako kočka s myšmi si ale se všemi pohrával Petr Grof, který neměl konkurenci. Druhý dojel Jakub Štěpánek, jež si dokázal poradit se třetí Petrem Sedláčkem, který jako jeden z pořadatelů měl i jiné starosti než závodění, ale potvrdil stoupající formu!
</p>
<p>
Stock 17,5 &#8211; Nejobsazenější kategorie je samozřejmě členěna na super stock regulace a starší modely, které byly vyrobeny zhruba do konce roku 2009. I když jedou všichni závodníci dohromady, poháry dostávají i první tři s méně výkonnou regulací. Hodně se čekalo od vítěze Xray Challenge z předešlého týdne Radoslava Ďurany, který byl i tentokrát rychlý, ale na vítězství to nebylo, skončil třetí. Porazil ho vítěz předešlého závodu Zbyněk Fišer. Oba jmenovaní ale nestačili na vítěze Petra Hanáka, který po celý den jel jinou ligu, má prostě talent&#8230;
</p>
<p>
Formule &#8211; devět účastníků formulí je dobrý základ a výborná podívaná, protože nekrytá kola monopostů často nadělají paseku a nechybí lety vzduchem. Letošním krále kategorie je Ondra Šrámek, který nezná nic jiného než vítězství. Čekalo se, kdo ze soupeřů bude Ondrovi nejblíže, mile překvapil Jarda Miler, kterému konečně formule opět fungovala. Na stupně vítězů pány piloty doprovodil stále se zlepšující Martin Volák.
</p>
<p>
Celý závod i vyhlášení se nesly v duchu velmi příjemné atmosféry, kterou vytváří především sami závodníci svým kamarádským přístupem a jistě k dobré a napínavé náladě přispívá komentář celého závodu.
</p>
<p>
Vánoční závod &#8211; velké finále
</p>
<p>
Tak jako každý rok připravujeme speciální závod poslední sobotu před Vánoci. Kromě zavedených vychytávek jako jsou velká parádně vyznačená dráha nebo komentované jízdy a individuální přístup pořadatelů vyzdobíme halu do vánoční atmosféry, nebude chybět stromeček nebo dárek pro každého účastníka! Bude připraven speciální vánoční playlist a jednoduše bezvadná atmosféra, při které by neměl nikdo chybět! Přijeďte již v pátek večer, dá se trénovat a přespat přímo v hale s ostatními závodníky &#8211; zábava zaručena:-)
</p>
<p>
Na viděnou 18. prosince ve Rtyni v Podkrkonoší. Další info <a href=“http://www.rcatrutnov.cz“ target=“_blank“>ZDE</a>.
</p>