Otrokovice 18.7.2009 – poprvé s kategorií Micro

Karel Martinec


18.7.2009 se v Otrokovicích konal další závod Letní Hufnágl Ice Trophy 2009.

Závodí se v těchto kategoriích a uvádím i počet přihlášených:

Kategorie Mini FERNET (1:18 onroad) – přihlášených 4

Kategorie FÉRnetSTOCK – přihlášených 19

Kategorie SODOFKA – přihlášených 6

Kategorie ECO-WD2DVD – přihlášených 4

Kategorie Formule – přihlášených 3

Nepřísluší mi se zmiňovat o všech kategoriích, kterého se RC klub Elišky Junkové Zlín nezúčastňuje a tak píši pouze o kategorii Mini FERNET 1:18, kterého se poprvé tento klub zúčastnil. Jezdilo se na asfaltové ploše 50×21 metrů o délce okruhu 142 metrů. Dráha je poměrně rychlá a tak všichni 4 jezdci „osmnáctek“ zvolili třístovkové motory a 6ti články nebo LiPo dvoučlánkové baterie. Vzhledem k předpovědi počasí se zvolily pouze 2 rozjížďky a 3 finálové jízdy. Kdyby počasí dovolilo, tak by se jela ještě jedna finálová jízda.

Jako první se rozjela na okruhu kategorie Mini FERNET 1:18. První rozjížďku vyhrál Petr Nesládek stíhaný Vítkem Kutalem. Pavel Martinec zvolil osvědčené dušové obutí na beton a to jak se ukázalo, nebylo na tento povrch vhodné. Taktéž senior Tonda Hráček se potýkal s obutím svého vozu. Při druhé rozjížďce si vyměnili pozice Petr s Vítkem a Pavel testoval obutí vlastní výroby a kontroloval třetí místo. Tonda pro nevhodné obutí odstoupil po druhém kole.

Ve finále se postavili na start v pořadí 1. Nesládek 2. Kutal 3. Martinec 4. Hráček. Pavel Martinec nenechal nic náhodě a rozjel se do závodů tak, jak to umí a brzy byl v čele první finálové jízdy. Pro poruchu na řízení po druhém zajetém kole odstupuje z poslední pozice Tonda Hráček a po 11. kole odstupuje i Vítek Kutal pro poruchu na regulátoru. A tak do cíle dojíždí jako první Pavel s nájezdem 19 kol, který si už jen hlídal dvoukolový odestup od druhého Petra který do 11 kola bojoval o druhou pozici s Vítkem. Ve druhé finálové jízdě se po druhé zatáčce dostává do čela ze třetí pozice znova Pavel následující Petrem , Vítkem ( který stihl částečně opravit regulátor ) a Tondou. Po druhém kole se lepí smůla na paty Petrovi a tak odstupuje pro poruchu micro serva ze závodů. Do cíle tak v klidu dojíždí na prvním místě Pavel následovaným Víťou a o 2 kola pomalejším Tondou. Ve třetí finálové jízdě už nenastoupil Petr a tak měl Pavel na celkové vítězství zaděláno. Hned od první zatáčky si dojížděl na prvním místě pro celkové první místo a užíval si jízdy s dobře připraveným autem. Vítek se začal potýkat s přetáčivostí auta a tak po třetím kole odstupuje naštvaně ze závodů. Tak si dojíždí pro druhé místo Tonda už nikým neatakovaný. Nutno podotknout, že se Tonda zúčastnil po 15 letech druhého závodu a jako senior si nevede špatně. Do čtvrté finálové jízdy už nikdo nenastoupil pro rychle se zhoršující počasí, které mělo za následek vítr s deštěm. Všechny kategorie stihly dojet 3 finálové jízdy a tak se narychlo balilo a bez vyhlášení výsledků prchalo k domovům. Takže v kategorii „osmnáctek“ předběžně zvítězil Martinec Pavel s nájezdem 54 kol, na druhém místě dojel Hráček Tonda s nájezdem 31 kol následující Kutalem Vítkem se stejným počtem najetých kol a čtvrtým Nesládkem Petrem s nájezdem 19 kol. 3koda jen že se závodů neúčastnili i zbývající mladí borci RC klubu Elišky Junkové Zlín.

Ti co se nemohli zúčastnit, se přijeli na dojezd aspoň podívat jako diváci. RC klubu Elišky Junkové Zlín děkuje zlínskému rc klubu „Racing club Zlín“ za dobře organizovaný závod.