ZVK 21.3.2009 – očima Karla Kratochvíla

Karel Kratochvíl


V Pozděchově (u Vizovic) jsme 21.3.2009 odjeli předposlední závod seriálu Závodů Valašského království (ZVK) v kategorii 1:18 . Kompletní výsledky najdete na adrese ZDE

Účast byla jako vždy solidní 28 jezdců ve třeech kategoriích. Nejvíce početná byla tradičně kategorie OPEN, ve které jelo 15 jezdců a o umístění na stupních vítězů byl sveden nelistostný souboj. V Pozděchově ja vypsaná výkonově slabší kategorie 4WD 5čl/180. Tato kategorie je určená zejména pro mladé, začínající jezdce. Díky tomu je není tak náročná na používaný materiál a mladí závodníci tak můžou jezdit doslova s jakýmkoliv vybavením. Hodně závodníku v této kategorii je z klubu RC – Elišky Junkové-Zlín, který vede pan Hráček. Nejméně početná kategori byla 2WD 4čl/300 motor – je 4 jezdci. Ale jsou to všechno staří mazáci a díky pomaleším strojům a pohonu pouze zadní nápravy bylo na trati svedeno nespočet velmi vyrovnaných soubojů.

V Pozděchově se jezdí systémem dvou rozjížděk po 5 minutách a následují 4 finálové jízdy každá v délce 10 minut !! A 10 minut je opravdu krásné svezení které prověří nejel rychlost jezdce, ale taky jeho výdrž – soustředit se 10 minut je opravdu záhul. Navíc na zdejší velmi technické trati, kdy můžete kategorii OPEN jet bez problémů i s motorem 300 a přesto výkon motoru bohatě stačí na boj o přední příčky, to platí dvojnásob. Takže i pokud jedete jen v jedné kategorii , strávíte v ostrém závodním tempu na trati 50 minut !

Zvláštní poděkování a uznání chci ale tímto vyjádřit celé rodině Stodolových, kteří tyto závody připravují v počtu 3 lidí ! Poklona ! V poslední době se jim navíc podařilo vyřešit vlnění koberce tím , že seřízli jejich okraje. Při posledním závodu byl už koberec naprosto dokonalý, bez vln! Prostě paráda a nemělo to žádnou chybu ! Navíc i trat se podařilo postavit dokonale – technicky. Jen tak dál ! Podle ohlasu ostatních závodníků to byl v tomto směru jeden z nejlepších, ne-li zcela nejlepší závod v Pozděchově. Fotky nejen z tohoto závodu najdete ZDE .

Měření v Pozděchově probíhá pomocí infra čipů a hardware od pana Oudy. Software je však použit vlastní výroby, který je velmi podobný jakoí populární LAPSFREE- t.j. téměř identické výstupy jak tištěné, tak v průběhu závodu hlasové. Ti to si nosí notebooky, stejně jako se to stává běžné i na jiných závodech, tak i zde můžou sledovat on-line průběh závodu na svém stole (připojení na řídící PC přes WIFI)!

Pokud Vás tento krátký report zaujal, tak další závod v Pozděchově se jede 29.3. A doufám, že na něj přijede alespoň stejný počet závodníků, jak při tom posledním ! Skvěle připravená trať si to určitě zaslouží !

Takže díky Hani, Franto, Fanáne !